Μπλέξανε και τις ομάδες αίματος, στην πάλη με τον covid-19. Μία ομάδα είναι πιο δυνατή απέναντί του

Άλλο ένα… πακέτο “έρευνας” έρχεται να προκαλέσει νέα σύγχυση στον κόσμο, καθώς περιπλέκει τις ομάδες αίματος στην μάχη κατά του covid-19, συμπεραίνοντας ότι οι έχοντες ομάδα 0, κινσυνεύουν λιγότερο (αλλά όχι καθόλου!) να μολυνθούν!

Οι νέες αυτές έρευνες παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι η ομάδα αίματος μπορεί να παίζει ρόλο στην ευαισθησία ενός ατόμου στη λοίμωξη και την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου. Οι λόγοι για αυτή την σχέση δεν είναι σαφείς και όπως τονίζουν οι ειδικοί απαιτείται περισσότερη έρευνα για να πουν τι επιπτώσεις υπάρχουν, εάν υφίστανται, στους ασθενείς.

Μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι μεταξύ 473.654 ατόμων που ελέγχθηκαν για κορονοϊό, μόνο το 38,4% με ομάδα αίματος Ο ήταν θετικό, παρόλο που σε μια ομάδα 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν ελέγχθησαν, τον συγκεκριμένο τύπο αίματος είχε το 41,7%.

Στην άλλη μελέτη, ερευνητές στον Καναδά διαπίστωσαν ότι μεταξύ 95 ασθενών που ήταν σοβαρά άρρωστοι με κορονοϊό, ένα υψηλότερο ποσοστό με αίμα τύπου Α ή ΑΒ (το 84%), απαιτούσε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε σύγκριση με ασθενείς με ομάδα αίματος Ο ή Β (το 61%).

Η καναδική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι με αίμα τύπου Α ή ΑΒ είχαν μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας, κατά μέσο όρο 13,5 ημέρες, σε σύγκριση με εκείνους με ομάδα αίματος Ο ή Β, οι οποίοι έμεναν στη ΜΕΘ κατά μέσο όρο εννέα ημέρες.

“Ως κλινικός γιατρός είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου όταν κοιτάζω τους ασθενείς. Όμως, όσον αφορά έναν οριστικό δείκτη, χρειαζόμαστε επαναλαμβανόμενα ευρήματα σε πολλές έρευνες που δείχνουν το ίδιο πράγμα”, δήλωσε ο Δρ Mypinder Sekhon , γιατρός εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο του Βανκούβερ και συγγραφέας της καναδικής μελέτης, όπως αναφέρει το CNN.

“Δεν νομίζω ότι αντικαθιστά άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και οι συννοσηρότητες”, πρόσθεσε ο Sekhon, ο οποίος είναι επίσης κλινικός βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Κρίσιμης Φροντίδας και στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βρετανικού Κολούμπια.

“Εάν κάποιος είναι ομάδα αίματος Α, δεν χρειάζεται να αρχίζει να πανικοβάλλεται. Και αν είστε ομάδα αίματος Ο, δεν είστε ελεύθεροι να πάτε στις παμπ και στα μπαρ.”

Καμία ανησυχία
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία από τις τέσσερις ομάδες αίματος: A, B, AB ή O. Κάνει πολύ μικρή διαφορά στην καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων εκτός αν πρέπει να κάνετε μετάγγιση αίματος. Οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν αδικαιολόγητα για τη σχέση μεταξύ του τύπου αίματος και του κορονοϊού, δήλωσε ο Δρ Torben Barington, ανώτερος συγγραφέας της δανέζικης έρευνας και κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οντένσε και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

“Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για κάποιο είδος προστασίας της ομάδας Ο ή εάν είναι κάποιο είδος ευπάθειας των άλλων ομάδων αίματος”, είπε.

“Νομίζω ότι αυτό έχει επιστημονικό ενδιαφέρον και όταν ανακαλύψουμε ποιος είναι ο μηχανισμός, ίσως είμαστε σε θέση να το χρησιμοποιήσουμε προληπτικά με κάποιο τρόπο όσον αφορά τη θεραπεία”.

Να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο Ιούνιο μελέτη έδειχνε ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.