Μύκητες από την παραλία: Πώς θα αποφύγετε τον «εφιάλτη της άμμου»

Τα καλοκαιρινά μπάνια έχουν ξεκινήσει και εσύ χρειάζεται να μάθεις να αποφεύγεις τους κινδύνους για την υγεία σου που κρύβουν οι παραλίες.

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που τα κρούσματα λοιμώξεων, ιδίως στις γυναίκες, αυξάνονται αρκετά. Το μπάνιο στη θάλασσα, στην πισίνα, αλλά και η ηλιοθεραπεία στην άμμο θεωρούνται από τους βασικούς υπεύθυνους για την αύξηση αυτή. Όσες μάλιστα έχετε αντιμετωπίσει και παλιότερα πρόβλημα, τότε γνωρίζετε καλά πόσο ενοχλητικές μπορούν να γίνουν.

Οι μύκητες και τα μικρόβια ζουν σε ζεστές και υγρές επιφάνειες όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας λοιμώξεις, που εμφανίζονται με τσούξιμο, υγρά, φαγούρα ή και πόνο στα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα αλλά και με δυσοσμία και αλλαγή στο χρώμα δέρματος-νυχιών στα πόδια.

Τι είναι και που βρίσκονται

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρό και ζεστό. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μυκήτων, από τα οποία λίγα είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Το καλοκαίρι βρίσκονται συχνά στην άμμο, στις ξαπλώστρες, στα αποδυτήρια και στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Οι μύκητες μεταδίδονται με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από επαφή με περιοχές που υπάρχουν οι μύκητες, όπως το έδαφος, η άμμος, οι πετσέτες κτλ. Στην παραλία βρίσκονται συνήθως στις ντουζιέρες, στα πατώματα των αποδυτηρίων, την άμμο της ή τα βότσαλα της παραλίας. Μπορούν να εμφανιστούν και να προσβάλουν διάφορα σημεία του σώματος όπως τα πόδια , τη στοματική κοιλότητα ή τα γεννητικά όργανα.

Πώς θα τους αποφύγετε

Συνήθως το καλοκαίρι, οι μύκητες «χτυπούν» σε δέρμα, νύχια και γεννητικά όργανα (στις γυναίκες κυρίως). Τι θα κάνεις για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου; Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Να σκουπίζεστε καλά μετά από το μπάνιο. Σκουπίστε με επιμέλεια όλο το σώμα σας και ιδιαίτερα τα πόδια σας με έμφαση ανάμεσα στα δάχτυλα.

  • Το καλοκαίρι προτιμάτε παπούτσια ανοιχτού τύπου ώστε να αναπνέει το πόδι σας
  • Προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες και εσώρουχα.
  • Αερίζετε καλά τα παπούτσια σας
  • Μην φοράτε εσώρουχα από συνθετικό ύφασμα
  • Μην ξαπλώνετε απευθείας πάνω στην άμμο. Τοποθετήσετε την πετσέτα σας πάνω σε μία ψάθα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με την άμμο.
  • Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι στην άμμο ή τους κοινόχρηστους χώρους της παραλίας και κάνετε μπάνιο