Νέα πιθανή παρενέργεια της μετάλλαξης Όμικρον επηρεάζει τον ύπνο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Mirror» και τη «Daily Mail», ειδικοί εξετάζουν κατά πόσο αυτή η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να οφείλεται στον κορονοϊό. Βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς με κορονοϊό έχουν αναφέρει διαταραχές στον ύπνο τους, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν προκαλούνται από τη νόσο Covid-19 ή πρόκειται για μία από τις επιπτώσεις της καραντίνας.

Ο ειδικός στην υπνοθεραπεία Δρ. Κατ Λίντερλυ τόνιζε ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον κορονοϊό να επηρεάζει τη «ρύθμιση» του εγκεφάλου, αναφορικά με τον ύπνο.

Τι είναι η υπνική παράλυση

Η υπνική παράλυση είναι ένα περίεργο συναίσθημα, όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν «συγχρονίζονται» στον τρόπο που μεταβαίνουν από μία φάση ύπνου σε μια επόμενη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο, που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.

Η υπνική παράλυση συνήθως συμβαίνει σε μία από τις εξής δύο περιπτώσεις:

  • Την στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος, οπότε και ονομάζεται υπναγωγική, ή προϋπνική παράλυση ύπνου.
  • Την στιγμή που ξυπνάτε από τον ύπνο, οπότε και ονομάζεται υπνοπομπική, ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου.