Νέα προνόμια στους εμβολιασμένους και… εμπόδια στους ανεμβολίαστους

Νέα προνόμια στους εμβολιασμένους , «εμπόδια» στους ανεμβολίαστους και εμβολιασμός των εφήβων 16-17 ετών, είναι το τρίπτυχο της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Με στόχο να χτιστεί “τείχος” ανοσίας στο διάστημα των 2 μηνών που μένουν ως το φθινόπωρο, και υπό τον φόβο νέου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα “κίνητρα”, ώστε να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν.

«Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι»

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» διεμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται εφεξής θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

«Η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο, καθολικό lockdown» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση.

Ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, σε σχέση με τα δικαιώματα και τις διευκολύνσεις που πρόκειται να έχουν, συζητήθηκε εξονυχιστικά στο κυβερνητικό επιτελείο.

Rapid η μοριακό τεστ για ταξίδι στα νησιά

Παρ’ ότι η εισήγηση των ειδικών ήταν οι ανεμβολίαστοι να ταξιδεύουν στη χώρα αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό rapid test τις τελευταίες 48 ώρες, τελικά ο όρος αυτός τέθηκε μόνο για τις μετακινήσεις στα νησιά.

“Για τις χερσαίες μετακινήσεις η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα” δήλωσε τελικά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κόπωση των πολιτών και οι τυχόν αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι θα υποστούν οικονομική επιβάρυνση για τα τεστ στα ταξίδια τους, όχι για τουρισμό σε νησιά, αλλά για μετακινήσεις τους στην ηπειρωτική χώρα, ήταν καταλυτικοί στην απόφαση της κυβέρνησης. Επιπλέον εκτιμάται ότι προς το παρόν δεν συντρέχουν υγειονομικοί λόγοι να εφαρμοστεί το μέτρο και στην ενδοχώρα.

Ο διαχωρισμός “όχι μόνο δεν διχάζει την κοινωνία, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας” δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Παράλληλα χαρακτηρίζουν αυτονόητο “για ένα κράτος δικαίου”, όπως σημειώνουν, όσο και υγειονομικά, οι εμβολιασμένοι πολίτες να επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες.

“Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους. Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων” προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Έρχεται ο εμβολιασμός 16άρηδων και 17άρηδων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ανάψει το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των εφήβων 16 -17 ετών, όπως και των παιδιών άνω των 12 ετών, που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Κι αυτό γιατί αποτελούν, μαζί με τους ανεμβολίαστους, ευάλωτη ομάδα, κυρίως απέναντι στη μετάλλαξη “Δέλτα”, λόγω και της κινητικότητας τους.

Ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας προγραμματίζεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς υπάρχει η έγκριση του ΕΜΑ.