Νίκος Τζανάκης: Περισσότεροι οι θάνατοι στις Σέρρες από ότι σε Αττική και Κρήτη

Τραγική είναι η κατάσταση στις Σέρρες, αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς οι θάνατοι, μαζί με άλλες κοντινές περιφέρειες, είναι περίπου στους 3.200 ανά εκατομμύριο κατοίκων σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι δηλαδή 5 με 6 φόρες πάνω από την Κρήτη ανά εκατομμύριο σε θανάτους και 2,5 φόρες πάνω από την Αττική ανά εκατομμύριο», σημείωσε για τις Σέρρες και τους θανάτους που καταγράφονται ο αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Γιατί; Γιατί δεν εμβολιάζονται; Είναι απλό» τόνισε, με αφορμή και τον θάνατο της Παρθένας Κουτμερίδου.

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι «δυστυχώς μέσα στα Χριστούγεννα θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους. Θέλω να πιστεύω ότι το ταβάνι των διασωληνωμένων θα είναι το 750, και όχι πάνω από 800, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ 75 και 95… Πιστεύω ότι στις πιο πολλές μέρες δε θα υπερβούμε τον τριψήφιο αριθμό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή την εβδομάδα έχει ξεκινήσει η επιπέδωση και η ελαφρά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων,. «Θα πάμε γύρω 500 με 600 κρούσματα κατά μ.ο. λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Ελπίζω αυτό να διατηρηθεί, και να μην είναι κάτι πρόσκαιρο, τα μοντέλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί.

Μετά από 2 εβδομάδες, αναμένεται σχετική σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των θανάτων και των διασωληνωμένων» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης.

Τέλος, ο καθηγητής διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή περνάμε την κορύφωση που είχαμε δυο εβδομάδες νωρίτερα λόγω της χρονοκαθυστέρησης (μολύνσεων, επώασης – τεστ)».