Ναι στην δεξαμεθαζόνη, όχι στην ρεμδεσιβίρη κατά τον ΠΟΥ. Παγκόσμια σύγχυση, λόγω Τραμπ!

Άντε τώρα να πείσεις τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παρακολούθησαν τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει πολλές φορές, ότι η ρεμδεσιβίρη που του χορηγήθηκε κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο ενώ έπασχε από την νόσο covid-19, ήταν ένα λάθος ή ψέμα!

Κι αυτό το λέει ο ίδιος ο ΠΟΥ που έρχεται να αμφισβητήσει τους γιατρούς του πλανητάρχη, προκαλώντας για άλλη μια φορά παγκόσμια σύγχυση!

“Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με Covid-19 ή στη διάρκεια νοσηλείας του”, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία προκάλεσαν απογοήτευση, καθώς αρκετές ελπίδες έχουν στηριχθεί στο εν λόγω φάρμακο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ίσως να μην είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο, ο Τραμπ “τελείωσε” τον ΠΟΥ, σταματώντας την αμερικανική χρηματοδότηση του «επειδή απέτυχε να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως του ζητήθηκε».

Η μελέτη αξιολόγησε τη ρεμδεσιβίρη και άλλα τρία φάρμακα σε 11.266 ασθενείς σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία 30 χωρών, βρίσκοντας ότι καμία θεραπεία «δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα», ούτε τις διασωληνώσεις, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Οι θεραπείες με ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή επίδραση στη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα», σύμφωνα με τη μελέτη.

Η κλινική μελέτη Solidarity βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αφαιρούνται φάρμακα. Το σκέλος που αφορούσε ειδικά τη ρεμδεσιβίρη περιλάμβανε 2.750 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο επί δέκα ημέρες (200 μιλιγκράμ την πρώτη ημέρα και από 100 μιλιγκράμ τις επόμενες).

Τα ευρήματα του ΠΟΥ σημαίνουν ότι προς το παρόν, το μοναδικό φάρμακο που αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από Covid-19 είναι η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα και είναι ευρέως διαθέσιμο διεθνώς. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη χρήση στεροειδών σε σοβαρά περιστατικά Covid-19. Οι ελπίδες του Οργανισμού στρέφονται πλέον στα μονοκλωνικά αντισώματα, σε ανοσοτροποποιητικά και σε άλλα αντιικά φάρμακα.

Η ρεμδεσιβίρη αναπτύχθηκε αρχικά από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ως φάρμακο κατά του ιού Έμπολα. Ήταν ένα από τα φάρμακα που χορηγήθηκαν πρόσφατα και στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Gilead σχολίασε ότι «τα στοιχεία που ήρθαν στο φως φαίνονται ασυνεπή με πιο αξιόπιστα στοιχεία από πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που δείχνουν το κλινικό όφελος της ρεμδεσιβίρης». Η εταιρεία συνήψε πρόσφατα συμφωνία με την ΕΕ για την αρχική προμήθεια έως 500.000 δόσεων του φαρμάκου στις ευρωπαϊκές χώρες, με δυνατότητα για νέα προμήθεια στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναρτήθηκαν ως προδημοσίευση στη βάση medRxiv, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αμφισβητηθεί με νεώτερη μελέτη που θα δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.