«Νικά» τον κορωνοϊό η Κούβα με το Soberana 2 – Στο 91,2% η αποτελεσματικότητα του

Στο 91,2% φτάνει η αποτελεσματικότητα του Soberana 2 ενός από τα πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε στην Κούβα.

«Έχουμε τη δυνατότητα να παραγάγουμε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 91,2%», είπε ο Βισέντε Βέρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φίνλεϊ.

Ο επίσημος ειδησεογραφικός ιστότοπος Cubadebate ανέφερε, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στο ινστιτούτο, ότι το εμβόλιο αυτό έχει «αποτελεσματικότητα 91,2 στην αποτροπή συμπτωματικών μολύνσεων», «75,5% στην αποτροπή της μόλυνσης» και «100% στην αποτροπή σοβαρών και θανατηφόρων νοσήσεων».

Ο κ. Βέρες είχε πει στις αρχές του Ιουνίου πως το Soberana 2 έχει αποτελεσματικότητα 62% έπειτα από δύο δόσεις.

«Πρόκειται αληθινά για πολύ υψηλό ποσοστό», σημείωσε με ικανοποίηση ο κ. Βέρες, υπογραμμίζοντας πως «ο θεμελιώδης σκοπός» του εμβολίου αυτού είναι να εξασφαλίσει πως για τον ασθενή, ο νέος κορονοϊός θα μετατραπεί «σ’ ένα συνάχι».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η Κούβα των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε ημερήσια βάση. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.431 νεκρούς επί συνόλου 218.396 μολύνσεων.

Συνολικά, κουβανοί επιστήμονες εργάζονται σε πέντε υποψήφια εμβόλια, τα δύο από τα οποίας έχουν πρακτικά ολοκληρώσει την τελική φάση των κλινικών δοκιμών τους: τα Abdala και Soberana 2.

Την 21η Ιουνίου η δημόσια φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma ανακοίνωσε ότι το Αμπντάλα, το πρώτο που άρχισε να αναπτύσσεται στη Λατινική Αμερική, έχει αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις.

Το Αμπντάλα αναμένεται πολύ σύντομα να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας. Δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όμως οι αρχές, αντιμέτωπες με την αύξηση των μολύνσεων, άρχισαν από τον Μάιο να εμβολιάζουν μαζικά τον πληθυσμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Σκοπός της κυβέρνησης στην Αβάνα είναι να εμβολιαστούν μέσα στη χρονιά πρακτικά όλοι οι Κουβανοί με εμβόλια που θα έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως.

Η Κούβα ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει πωλήσεις εμβολίων στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ανακοινώσει την αγορά 12 εκατ. δόσεων του Αμπντάλα και έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιεί τις πρώτες ποσότητες. Βιετνάμ, Ιράν και Αργεντινή έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ άλλες χώρες έχουν έρθει σε επαφή με την Κούβα για να ενημερωθούν, σύμφωνα με επιστήμονες στη νήσο.

Εξαιτίας του εμπάργκο που της επιβάλλουν οι ΗΠΑ από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Σήμερα το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης παράγεται εντός χώρας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ