Νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια είναι τα συμπτώματα

Το νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν διακόπτεται η φυσιολογική ροή του αίματος στο νωτιαίο μυελό. Το αποτέλεσμα αυτού είναι οι βλάβες στους ιστούς και η διακοπή αποστολής των απαραίτητων σημάτων (νευρικά ερεθίσματα) κατά μήκος του νωτιαίου μυελού.

 Το νωτιαίο εγκεφαλικό εκδηλώνεται συνήθως στην πρόσθια νωτιαία αρτηρία.

Υπάρχουν δυο είδη νωτιαίου εγκεφαλικού. Το πρώτο είναι αποτέλεσμα απόφραξης (θρόμβου) της φυσιολογικής ροής του αίματος. Στην περίπτωση αυτή, ονομάζεται ισχαιμικό νωτιαίο εγκεφαλικό. Και όταν οφείλεται σε αιμορραγία, ονομάζεται αιμορραγικό νωτιαίο εγκεφαλικό.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα νευρικά ερεθίσματα από τον εγκέφαλο μεταφέρονται κατά μήκος του νωτιαίου μυελού και ελέγχουν την κίνηση των άκρων αλλά και τη λειτουργία οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Το περιφερικό νευρικό σύστημα, δηλαδή το δίκτυο νεύρων εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεταφέρει μηνύματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα στο υπόλοιπο σώμα.

Τα συμπτώματα του νωτιαίου εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του νωτιαίου μυελού στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι οι διαταραχές αίσθησης από τη μέση και κάτω (π.χ. μούδιασμα, ευαισθησία στο άγγιγμα), ο πόνος, η μυϊκή αδυναμία στα πόδια, και οι διαταραχές στη λειτουργία της κύστης και του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. ακράτεια, επιτακτική ενούρηση)