Νότια Αφρική: Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός- Νέο ρεκόρ με 26.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η Νότια Αφρική κατέγραψε χθες ένα ρεκόρ 26.000 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, το δεύτερο ρεκόρ τις τελευταίες μέρες, καθώς ένα ανεξέλεγκτο τρίτο κύμα λοιμώξεων μεταδίδεται κυρίως στον πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί.

Η ανεξέλεγκτη άνοδος του αριθμού κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο πιο εκβιομηχανισμένο κράτος της Αφρικής έχει οδηγήσει στα όρια τους τις υπηρεσίες υγείας, με τα νοσοκομεία να στερούνται διαθέσιμων κλινών και γιατρούς να τα επανδρώσουν και ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού.

Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα και 61.500 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ 3,3 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί – περίπου το 5% του πληθυσμού.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού οφείλεται σε ένα μείγμα κακοτυχιών και γραφειοκρατικών αποτυχιών. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε νωρίτερα φέτος να καταστρέψει 2 εκατομμύρια μολυσμένες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, ενώ οι προσπάθειες αντικατάστασής τους έχουν συναντήσει εμπόδια από τις παγκόσμιες ελλείψεις εφοδιασμού.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα έχει καταγγείλει αυτό ένα παγκόσμιο «εμβολιαστικό απαρτχάιντ», με πλούσιες χώρες να διαθέτουν άφθονες ποσότητες εμβολίων τις οποίες συσσωρεύουν, ενώ οι φτωχότερες χώρες ακόμη περιμένουν να εξασφαλίσουν εμβόλια.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η Νότια Αφρική ενέκρινε χθες Σάββατο το κινεζικό εμβόλιο Sinovac για την Covid-19, καθώς προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ