Ξεκίνησαν τα… παζάρια μεταξύ AstraZeneca και ΕΕ – Πόσες δόσεις θέλει η Ευρώπη μέχρι τέλος Ιουνίου

Ξεκίνησαν τα παζάρια μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και AstraZeneca για την εκπλήρωση του συμβολαίου τους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Οι Βρυξέλλες θα τηρήσουν τα συμπεφωνημένα, με μια καθυστέρηση τριών μηνών, αρκεί η φαρμακευτική εταιρεία να παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον βελγικού δικαστηρίου κατά την έναρξη διαδικασίας δεύτερης αγωγής της Κομισιόν κατά της εταιρείας για την καθυστέρηση στις παραδόσεις της προς την ΕΕ. Η αγωγή έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και ακολουθεί την κατάθεση μιας πρώτης αγωγής τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της οποίας θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδιώξει επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην ΑstraZeneca.

Ωστόσο, η ΕΕ ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο την επιδίκαση συμβολικής αποζημίωσης ύψους 1 ευρώ για παραβίαση όρων συμβολαίου εκ μέρους της εταιρείας. Ο συνήγορος της AstraZeneca διαμαρτυρήθηκε για την εκκίνηση από την Κομισιόν και δεύτερης αγωγής με το δεδομένο ότι μόλις έχει εκκινήσει η πρώτη.

Η AstraZeneca είχε αρχικά συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει παρά 50 εκατομμύρια.

Ο συνήγορος της ΕΕ δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο ότι η Ένωση είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παράδοση των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το συμβόλαιο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο συνήγορος της AstraZeneca δήλωσε στον δικαστή ότι η εταιρεία «ελπίζει» να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ