Οδοντίατρος προειδοποιεί ότι μια συνήθεια στοματικής υγιεινής είναι «καταστροφή» για τα δόντια

Αν και το πιο σημαντικό πράγμα για οποιαδήποτε ρουτίνα στοματικής υγιεινής είναι η συνέπεια, ορισμένες φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος.

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, αυτό περιλαμβάνει το ξέπλυμα της περίσσειας οδοντόκρεμας με νερό αφότου τελειώσετε με το καθεαυτό βούρτσισμα.

Αλλά τώρα, ένας οδοντίατρος προειδοποιεί ότι μια κοινή συνήθεια που μπορεί να θεωρείτε χρήσιμη είναι στην πραγματικότητα μια “καταστροφή” για τα δόντια σας.

“Το ξέπλυμα του στόματος με νερό είναι πολύ κακό για τα δόντια μας, καθώς ξεπλένει το προστατευτικό φθόριο που αφήνει πίσω το βούρτσισμα”, σύμφωνα με τον δρ. Nigel Carter, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Oral Health Foundation. «Το φθόριο είναι το πιο σημαντικό συστατικό της οδοντόκρεμας. Βοηθά πολύ τη στοματική υγεία ενισχύοντας το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στην τερηδόνα. Μειώνει επίσης την ποσότητα του οξέος που παράγουν τα βακτήρια στα δόντια».

Παρόλο που το ξέπλυμα μπορεί να μην προκαλεί άμεσα προβλήματα στα δόντια, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα οφέλη του βουρτσίσματος. “Με το να φτύνετε την οδοντόκρεμα αλλά μετά να μην ξεπλένετε με νερό, διασφαλίζετε ότι το φθόριο θα παραμείνει στα δόντια και θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό”, λέει ο δρ. Carter. Αλλά εκτός από αυτό που κάνετε αμέσως μετά το τρίψιμο των δοντιών σας, υπάρχει ακόμα μια συνήθεια υγιεινής που θα μπορούσε να βλάψει το στόμα σας περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Η χρήση του λάθος τύπου στοματικού διαλύματος μπορεί να βλάψει τα δόντια

«Αν υπήρχε ένα ζιζάνιο που φύτρωνε στον κήπο σας, δεν θα πετούσατε απλώς οξύ και ζιζανιοκτόνο παντού και θα σκότωνατε τα πάντα, οπότε γιατί να το κάνετε στο στόμα σας; Γιατί δηλαδή να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα πάντα;» είπε ο δρ. Kami Hoss. «Όταν το κάνουμε αυτό καταστρέφουμε τα δόντια”.

Τα προϊόντα που είναι πολύ ισχυρά μπορούν να αφήσουν πίσω τους κακά μικρόβια στο στόμα

Τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα και άλλα σκληρά συστατικά κάνουν πραγματικά πολύ καλή δουλειά όταν πρόκειται να απομακρύνουν τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που παίζουν ρόλο στη στοματική σας υγεία όλη την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όχι όλα όσα ζουν στο στόμα σας είναι επιβλαβή για τα δόντια σας. Αυτό περιλαμβάνει μικρόβια που βοηθούν το σώμα να παράγει το μονοξείδιο του αζώτου που είναι απαραίτητο, για να βοηθήσει στη ρύθμιση των μεμβρανών μέσα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τη ροή του αίματος, την αρτηριακή πίεση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Επιλέγοντας ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα που εξαλείφει το 99% των μικροοργανισμών στο στόμα, αποβάλλετε τη φυσική ισορροπία αφήνοντας μόνο “τα χειρότερα, πιο σκληρά, μικρόβια, έτοιμα να αποικίσουν ξανά ολόκληρο το στόμα, εντελώς ανεξέλεγκτα από τους οργανισμούς που τα κρατούσαν μακριά”, λέει ο δρ. Hoss.

Η χρήση του σωστού στοματικού διαλύματος τη σωστή στιγμή μπορεί να προσφέρει άφθονη προστασία στα δόντια

Ευτυχώς, ο δρ. Hoss λέει ότι η επανεξέταση της ρουτίνας σας με κάποιους θεμελιώδεις τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε κάποια άμεσα οφέλη. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το πρωινό. Συνιστά να ξεκινήσετε τη μέρα σας ξεπλένοντας το στόμα σας με ένα αλκαλικό στοματικό διάλυμα για να χαλαρώσετε τα σωματίδια στο στόμα και να αποκαταστήσετε τη σωστή ισορροπία του pH. Από εκεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα και μια ξύστρα γλώσσας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για να ολοκληρώσετε τη ρουτίνα, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται αντίστροφα πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.