Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να πάνε στον οδοντίατρο- Πολυτέλεια η στοματική υγεία

Περαιτέρω υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και έλλειψη οδοντιατρικού δυναμικού στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) , αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που παρουσιάστηκαν με αφορμή την κήρυξη του 2024 ως έτους στοματικής υγείας.

To 2023 δημοσιεύθηκε η πιο πρόσφατη έρευνα για την οδοντιατρική περίθαλψη της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη διενέργεια της έρευνας, περίπου 1 στους 2 (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία.

Ποσοστό 32,ο% όσων χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε. Οι λόγοι ήταν για 9 στους 10 πολίτες (87,5%), οικονομικοί.

Θύμα της οικονομικής κρίσης η οδοντιατρική περίθαλψη

«Η οδοντιατρική περίθαλψη ήταν το κύριο θύμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία εξανεμίστηκε η ισχνή -ούτως ή άλλως- δημόσια χρηματοδότηση της οδοντιατρικής φροντίδας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.

«Σήμερα, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, αγγίζει το 0% ενώ ο μ.ο. της Ε.Ε. είναι 31% (OECD 2021). Επιπλέον, μειώθηκαν, σχεδόν, κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ΕΛΣΤΑΤ 2022). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι πολίτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα ενώ, παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση. Τα παραπάνω συντέλεσαν στην όξυνση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του πληθυσμού», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η διαχρονική εγκατάλειψη της Στοματικής Υγείας από την Πολιτεία είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη, κοινωνικά άδικη, επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και πρέπει να λάβει τέλος. Στο πλαίσιο αυτό, παρεμβάσεις όπως το καθολικό προληπτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών Dentist Pass, η επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η συμπερίληψη οδοντιάτρου στο νέο θεσμό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) είναι αναμφισβήτητα θετικές, αλλά δεν αρκούν».

Οι νόσοι του στόματος

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι νόσοι του στόματος είναι οι πιο συχνές μη μεταδοτικές νόσοι και επηρεάζουν τους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η κακή στοματική υγεία και η έλλειψη της κατάλληλης οδοντιατρικής φροντίδας συνεπάγεται σωματικά συμπτώματα, λειτουργικούς περιορισμούς, ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις, στιγματισμό, χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία, μειωμένη επίδοση των παιδιών στο σχολείο, αλλά και επιπλοκές στη γενική υγεία, δεδομένου του γεγονότος ότι οι νόσοι του στόματος έχουν συχνά συννοσηρότητα με άλλα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (π.χ. συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο).

Οι συνέπειες των νόσων του στόματος είναι σοβαρές και επηρεάζουν τα άτομα και τις οικογένειες, τις κοινότητες, το Σύστημα Υγείας και το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ έχουν επιπτώσεις και στην ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Για όσους λαμβάνουν θεραπεία για νόσους και παθήσεις του στόματος, το κόστος μπορεί να είναι υψηλό και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Τα 10 μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία

  1. Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας. Η ΕΟΟ προτείνει το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα.
  2. Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής.
  3. Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.
  4. Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων – μόνιμου προσωπικού.
  5. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι πασιφανείς και τα κενά που δημιουργούνται στη λειτουργία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας καθιστούν αναγκαία την άμεση προκήρυξη νέων θέσεων οδοντιάτρων.
  6. Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών.
  7. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.
  8. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Στοματικής Υγείας Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων & Πολιτικών Στοματικής Υγείας (Oral Health Observatory).
  9. Ανάπτυξη και Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας.
  10. Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος.

Τρεις φορείς ενώνουν τη φωνή τους με την ΕΟΟ

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριος Βερβεσός, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου. Όλοι τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία σημειώνοντας ότι με αφορμή την ανακήρυξη της φετινής χρονιάς ως έτους στοματικής υγείας ενώνουν τη φωνή τους με την ΕΟΟ « για να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά το μήνυμα προς την Πολιτεία για την οδοντιατρική δαπάνη».

«Το πρόβλημα της στοματικής υγείας και το πρόβλημα κάλυψης αναγκών του ελληνικού πληθυσμού δεν θα ήταν τόσο μεγάλο αν ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού δινόταν για οδοντιατρική κάλυψη», ανέφερε ο κ. Βερβεσός .

Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών προκύπτει πως 6 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με το μισθό μέχρι την 19η μέρα του μήνα και το 40% μεταφέρει για το μέλλον ουσιαστικές ιατρικές εξετάσεις, διότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες. Επίσης το 77% δεν επισκέπτεται οδοντίατρο διότι έχει οικονομικά προβλήματα, ανέφερε ο κ. Καββαθάς .

Η έρευνα που εκπονήσαμε προσφάτως στο Επιμελητήριο Αθηνών έδειχνε ότι το 61% των πολιτών έχει πρόβλημα στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, το 25% να πληρώσει το ρεύμα και τα καύσιμα, ανέφερε από την πλευρά του ο Χατζηθεοδοσίου.

Η κοινωνία κατέληξε, οφείλει να στηρίζει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους πολίτες, ώστε οι ίδιοι να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και από τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη αν χρειαστεί.