Οι πιο πολλοί επιστήμονες λενε ναι στην μάσκα, αλλα ο κόσμος αδιαφορεί

Καθώς οι αρνητές της μάσκας κάνουν ολοένα μεγαλύτερο θόρυβο για τους κινδύνους της μάσκας, η πλειοψηφία των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο αναφέρει ότι η μάσκα είναι απαραίτητη -έστω και ως αναγκαίο κακό λόγω δυσφορίας- για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19.

Φυσικα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ολόκληρος ΠΟΥ (Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας), μέχρι πριν λίγους μήνες ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΕ ακριβώς το αντίθετο!

Εν πάσει περιπτώσει, η νέα μικρή έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάμπος του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου του Μαϊάμι, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of Thoracic Society», αξιολόγησε τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση μάσκας τόσο σε 15 υγιείς όσο και σε 15 άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με μέση ηλικία 72 ετών, που δυσκολεύονταν περισσότερο να αναπνεύσουν.

«Δείξαμε ότι οι συνέπειες της μάσκας είναι ελάχιστες ακόμη και σε ανθρώπους με πολύ σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ. Κάμπος. Όσο για τη δύσπνοια που νιώθουν μερικοί άνθρωποι όταν φορούν μάσκα, επισήμανε ότι προκαλείται από τον περιορισμό στην κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν προκαλεί καμία τοξική επίπτωση από αυξημένο διοξείδιο. Όπως είπε, δύσπνοια μπορεί να νιώσει κανείς και όταν ανεβαίνει γρήγορα μία ανηφόρα.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μία υπερβολικά σφιχτή μάσκα μπορεί να επιτείνει ένα αίσθημα δυσφορίας λόγω δύσπνοιας και συνέστησε σε όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα να βγάζουν τη μάσκα μόλις βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τους άλλους.

Ο επιστήμονας τόνισε τη σημασία να φοράει κανείς μάσκα για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού SARS-CoV-2. Ιδιαίτερα όσοι έχουν παθήσεις των πνευμόνων, όπως σημείωσε, πρέπει να φορούν μάσκα, επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19.

«Είναι σημαντικό να ξέρει το κοινό ότι η δυσφορία που σχετίζεται με τη μάσκα δεν πρέπει να οδηγεί σε ανυπόστατες ανησυχίες για την ασφάλειά του, καθώς η μάσκα αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δημόσια υγεία. Το κοινό δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι μάσκες σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Κάμπος.

Ωστόσο, στην έρευνα αυτή δεν αναφέρθηκε καθόλου το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που επιβάλλει η χρήση της μάσκας, όπως η αντικατάστασή της μετά απο 3 έως 4 ώρες φορέματος, η μεταφορά της όταν δεν χρησιμοποιείται σε αποστειρωμένη σακούλα, η χρήση εγκεκριμμένων τύπων μάσκας (εδώ κι αν γίνεται κατάχρηση), κλπ.

Για να μην γελιόμαστε, οι περισσότεροι την φορούν υπό τον φόβο επιβολής προστίμου και τίποτα περισσότερο.