Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): 24ωρη απεργία την Τρίτη 16/02

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10:30 και πορεία προς τη Βουλή.

Η απεργία γίνεται προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας μόνο νόσου με οδυνηρές συνέπειες στην αύξηση της νοσηρότητας από άλλες ασθένειες, για τις ελλείψεις προσωπικού και τις μετακινήσεις γιατρών στο πλαίσιο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

Επιπλέον εκφράζουν έντονη ανησυχία όσον αφορά τη νέα μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του lockdown.

Πιο συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ τονίζει
«είναι ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο, αλλά εκτινάσσει τη βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις. Η εμμονή της Κυβέρνησης σε τέτοιου είδους μέτρα ως δήθεν “μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης” στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες μεγάλο-κλινικάρχες, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ καθώς στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς ως ανύπαρκτοι».

Μάλιστα, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών καλεί τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να απαντήσουν αν αυτό το μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια «επιστημονικά» δεδομένα την στηρίζουν. Αν όχι, πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια. Επίσης, η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει άμεσα αυτό το καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που ασχολείται αποκλειστικά μόνο με ένα νόσημα και που θίγει καίρια την υγεία του λαού.

Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, καθώς και των υποψήφιων Γενικών Γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Ζητούν να λειτουργήσει ο αναγκαίος αριθμός εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κατάλληλους χώρους και να στελεχωθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα, να απεμπλακούν άμεσα τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Επαναλαμβάνουν το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, ζητούν γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών, ένταξη στα ΒΑΕ, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και να οριστεί η νόσηση από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.