Ονοματοδοσία της αίθουσας Συνεδρίων του ΙΣΑ, σε αίθουσα Μιχάλη Βλασταράκου

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της αίθουσας συνεδρίων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε αίθουσα Μιχάλη Βλασταράκου, προς τιμήν, του πρώην προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Με τη συμβολική αυτή κίνηση, ο πρόεδρος κ. Γ. Πατούλης και το Δ.Σ του ΙΣΑ τιμούν τον επιστήμονα και αγωνιστή που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του, στον ιατρικό συνδικαλισμό.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, παρίσταντο, η σύζυγος του εκλιπόντος Κίρα Βλασταράκου και τα παιδιά του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, κυβερνητικοί παράγοντες μεταξύ των οποίων, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Β. Σπανάκης, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λ. Βιλδιρίδη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φ. Καλύβα, ο Αρχιμανδρίτης (εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου) Βακαλάκης Πλάτων, μέλη του Δ.Σ του ΙΣΑ και του ΠΙΣ, εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ο πρώην πρόεδρος του Ελλήνων Ιατρών Νέας Υόρκης Π. Μανωλάς και πλήθος ιατρών.

Οι παριστάμενοι εξήραν το ήθος και την εντιμότητα του Μιχάλου Βλασταράκου, ο οποίος ως πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ιατρών του ΙΚΑ, έδωσε σημαντικούς αγώνες και ενδυνάμωσε τη φωνή των ιατρών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μίλησε για την παρακαταθήκη που άφησε ο εκλιπών στον ιατρικό συνδικαλισμό, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχαν και εξήρε το ήθος και την αγωνιστικότητά του, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Σπανάκης μίλησε για την ακεραιότητα και τη μαχητικότητά του εκλιπόντος, ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ Σ. Ρηγάκης χαρακτήρισε την απροσδόκητη απώλειά του πλήγμα, για τον ιατρικό κόσμο ενώ ο πρόεδρος του ΠΙΣ Θ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στους αγώνες και την σημαντική συμβολή του, στον ΠΙΣ.

Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση της συζύγου του, Κίρα Βλασταράκου που ευχαρίστησε το πρόεδρο και το Δ.Σ του ΙΣΑ, για την τιμητική ενέργεια να δώσουν το όνομά του εκλιπόντος, στην αίθουσα συνεδρίων του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Με τη συμβολική αυτή κίνηση, στον ΙΣΑ, το σπίτι των γιατρών, τιμάμε τον Μιχάλη Βλασταράκο, τον αγαπητό συνάδελφο και συναγωνιστή που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον ιατρικό συνδικαλισμό. Νοιώθουμε οδύνη για την απώλειά του αλλά και τιμή που τον γνωρίσαμε. Υπηρέτησε τον άνθρωπο και τον γιατρό ως συνδικαλιστής και επιστήμονας με ήθος και εντιμότητα. Συμπορεύτηκα μαζί του, σε αγωνιστικές περιόδους και έχω ανεξίτηλες τις εικόνες από το αγωνιστικό του φρόνημα. Συνεχίζουμε την παρακαταθήκη που άφησε για νέους αγώνες προς όφελος του ασθενή του γιατρού και της δημόσιας υγείας».

Ο Μιχάλης Βλασταράκος γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας το 1948 και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1972. Ειδικεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία στο Νοσοκομείο Παίδων και στο Ιπποκράτειο και στη συνέχεια, μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του ENT HOSPITAL OF LONDON. Εργάστηκε σε διάφορα θεραπευτήρια, ενώ το 1993 ανέλαβε διοικητής του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ». Υπήρξε υπεύθυνος του Ακοολογικού και Νευροωτολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από το 1981 ώς το 1987. Από το 2004 ως το 2012 ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ. Από το 2012 ως το 2019 πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Υπήρξε, επίσης, μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ