Ο Κρητικός μοναχός που φτιάχνει κεραλοιφές στο Άγιο Όρος εδώ και 20 χρόνια!

Το Άγιο Όρος είναι το «σπίτι» του εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια και παρά το γεγονός ότι αγαπούσε το νησί του, την Κρήτη, το Περιβόλι της Παναγιάς ήταν από πολύ παλιά το όνειρο του. Μαθημένος να δουλεύει στη φύση από μικρό παιδί, καθώς ο πατέρας του ήταν αγρότης, στο Άγιο Όρος συνέχισε να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα, να καλλιεργεί ελιές, να εμπιστεύεται τα φυσικά συστατικά και φυσικά να φτιάχνει ρακόμελο, με το οποίο κερνάει τους επισκέπτες που φτάνουν μέχρι το ταπεινό κελί του.

Ο ίδιος διδάχτηκε τις παραδοσιακές συνταγές για κεραλοιφές όταν πρωτοέφτασε στο Άγιο Όρος από έναν ηλικιωμένο μοναχό, ο οποίος του έμαθε όλα τα μυστικά για τον σωστό τρόπο παραγωγής, τις δοσολογίες και τον τρόπο ανάμιξης των υλικών. Αρχικά οι μοναχοί απλά χάριζαν τις κεραλοιφές στους προσκυνητές, οι οποίοι όμως στη συνέχεια τους παρακίνησαν να αυξήσουν την παραγωγή, καθώς είδαν όφελος στα δερματικά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν και ζητούσαν περισσότερα βαζάκια με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.

Με συνταγές από γεροντότερους μοναχούς
Σήμερα το κελί του Αγίου Γεωργίου, της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, όπου μονάζει ο πατέρας Μελίτωνας, φημίζεται για τις αγνές κεραλοιφές που παρασκευάζει, μόνο με υλικά που παρέχει η φύση και με παραδοσιακές διαδικασίες και συνταγές, τις οποίες «κληρονόμησαν» από τους γεροντότερους. «Κεραλοιφές φτιάχνω πάρα πολλά χρόνια. Είναι κάτι που με ευχαριστεί», λέει ο πατέρας Μελίτωνας. Όπως εξηγεί στο συγκεκριμένο κελί υπήρχε ένας γηραιότερος μοναχός, που ασχολούνταν με κεραλοιφές. Αυτός του δίδαξε τα μυστικά, τις δοσολογίες, τη χρησιμότητα του κάθε συστατικού. «Έφτιαχνε μία κεραλοιφή για το κελί για τον ίδιο και έδινε από αυτήν και στον κόσμο. Από την εμπειρία του έμαθα», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Είναι και κάτι που με ευχαριστεί και έχει ευεργετηθεί πολύς κόσμος».

Οι κεραλοιφές και όλα τα προϊόντα του πατέρα Μελίτωνα διατίθενται μέσω της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους (mountathos-eshop.com).

Αγνό κερί, λάδι, πρόπολη & βότανα
Όπως εξηγεί η παρασκευή κεραλοιφών έχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, που πρέπει να τηρείται με μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται προεργασία και πολύ προσοχή για να ενωθεί το λάδι με το αγνό μελισσοκέρι χωρίς να καεί, ούτε καν να υπερθερμαθεί ώστε να μη χαθούν οι ευεργετικές ιδιότητες τους. Στο συγκεκριμένο κελί φτιάχνουν εδώ και χρόνια μία κεραλοιφή με χαμομήλι για ευαίσθητα δέρματα, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σε παιδιά, καθώς είναι ιδανική για να επουλώνει πληγές.

Τα υλικά προέρχονται όλα από τη φύση, ελαιόλαδο από τις ελιές που διαθέτει το κελί, αγνό κερί μέλισσας από τα μελίσσια, όπως επίσης και πρόπολη, αλλά και φυτά και βότανα, τα οποία είτε καλλιεργούν είτε μαζεύουν από τα εδάφη του Άθωνα. Μάλιστα, μία από τις φημισμένες αλοιφές τους, είναι μία θερμαντική, η οποία προορίζεται για ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και περιέχει μεταξύ άλλων αιθέρια έλαια από μέντα, ευκάλυπτο, αλλά και φασκόμηλο.

Πηγή grtimes.gr