Πάνω από 150 εμβολιαστικά κέντρα ιδιωτών στη «μάχη» για τον εμβολιασμό στην Αττική

Περισσότερα από εκατόν πενήντα (150) ιδιωτικά πολυϊατρεία θεραπευτήρια και εργαστήρια -μόνο από την Περιφέρεια Αττικής- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετά από σχετική πρόσκληση της κυβέρνησης. Από 20 Μαϊου και μετά, οπότε και θα τεθούν σε λειτουργία, αναμένεται να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την εμβολιαστική δυνατότητα της χώρας.

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα για ένταξη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία”, με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών στη χώρα. Μέσα σε μόλις 2 ημέρες (από την Τετάρτη (5/5) και μέχρι την Παρασκευή (7/8), 150 ιδιωτικές δομές υγείας της Αττικής δήλωσαν συμμετοχή στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ενώ αναμένεται από Δευτέρα να αυξηθεί περαιτέρω το ενδιαφέρον.

Η απόφαση για την ένταξη των ιδιωτικών δομών στη λίστα με τα εμβολιαστικά κέντρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, ώστε μέχρι το τέλος Ιουνίου όλοι οι ενήλικες πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να ξεπεράσουμε τους 5.400.000 εμβολιασμούς και μέχρι τις 31/5 να έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33%. Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία, να έχουν εμβολιαστεί 1.940.000 συμπολίτες μας και με τις δύο δόσεις εμβολίου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18%.

Τι ζητούν οι ιδιωτικές δομές υγείας για τη συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, δίνεται δυνατότητα συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία”, στα ιδιωτικά πολυϊατρεία, τις ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι κρατικές υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά τη στελέχωση και τον εξοπλισμό, είναι συμβατές με τις περισσότερες ιδιωτικές δομές της χώρας. Οπότε αυτό που μένει τώρα είναι να προσδιοριστούν οι επί μέρους λεπτομέρειες των συμβάσεων, οι οποίες αναμένεται να συναφθούν μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγές του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν ότι οι ιδιωτικοί φορείς θα ενταχθούν στο ίδιο εμβολιαστικό σύστημα των δημόσιων δομών, δηλαδή στην ίδια πλατφόρμα και τη διαδικασία των ραντεβού που ακολουθείται μέχρι σήμερα.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται αποζημίωση 3 ευρώ ανά εμβολιασμό, ποσό που καλύπτει τις αμοιβές του προσωπικού και τα αναλώσιμα υλικά. Οι ιδιώτες, ωστόσο, μέσω της Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ), κρίνουν το ποσό ανεπαρκές για την κάλυψη των δαπανών τους, ωστόσο προτάσσοντας το κοινό συμφέρον και την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλώνουν πρόθυμοι να συναινέσουν.

Επίσης, σε επαφές που προηγήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών δομών ζητούν το ωράριο των ιδιωτικών εμβολιαστικών κέντρων να καθοριστεί από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έτσι ώστε να δύνανται να συνεχίσουν και τις υπόλοιπες επαγγελματικές τους δραστηριότητες από τις οποίες εξαρτάται η βιωσιμότητά τους, για 5 και όχι 7 ημέρες την εβδομάδα.

Τέλος, δηλώνουν την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα το αργότερο μέχρι και το τέλος Ιουλίου, με παύση τον Αύγουστο και ενδεχομένως συνέχεια από το Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι υποχρεούνται από το νόμο να δώσουν άδεια στο υπάρχον προσωπικό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ιδιωτικά κέντρα θα χορηγείται το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, λόγω μεγαλύτερης ευκολίας στη διαχείριση.