Πάνω από 3 εκατομμύρια οι πλήρως εμβολιασμένοι

Πάνω από 3 εκατομμύρια είναι οι οι πλήρως εμβολιασμένοι στην χώρα, και περίπου 7 εκατομμύρια είναι οι πολίτες που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα είναι καλύτερη, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς έχει βελτιωθεί χάρη στους εμβολιασμούς και την κακοκαιρία που βοηθά οι πολίτες να μην με βρουν σε κλειστούς χώρους.

Ενδεικτικά, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδας έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα, στα 617. Οι νέες εισαγωγές ομοίως – έχουν υποχωρήσει κάτω από 100 την ημέρα, χθες ήταν μόλις 69 οι νέοι ασθενείς με covid-19. Στα νοσοκομεία παραμένουν νοσηλευόμενοι 1.232 πολίτες, εκ των οποίων οι διασωληνωμένοι 321. Σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα που επικαλέστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, οι διασωληνωμένοι θα πέσουν κάτω από 100 τον Ιούλιο.

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, όπως και όλο το καλοκαίρι θεωρείται δεδομένη η αυξημένη μετάδοση του κορωνοϊού και τα κρούσματα στους νέους, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση τους ειδικούς αλλά και τους πολίτες. Σημειώνεται πως σήμερα η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι τα 35 έτη. Ήδη σε κάποιες περιοχές, όπως στο Ρέθυμνο,τη Σύρο, τη Σαντορίνη καταγράφεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, κάτι που συσχετίζεται με την αυξημένη κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.Ταυτόχρονα σε κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού, κάτω του 30%, καταγράφονται στη Φλώρινα, τη Ροδόπη, τις Σέρρες και την Ευρυτανία.

«Το ξέρουμε, το περιμένουμε να αυξηθούν οι μολύνσεις στους νέους. Και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι οι νεότεροι θα διασπείρουν τον κορωνοϊό στους άλλους, στους γονείς και στους παππούδες. Είναι αναγκαίος ο άμεσος εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, καλώντας τους να προγραμματίσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους για να θωρακιστούν από τον κορωνοϊό. Ο απολογισμός της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» έως χθες το βράδυ ήταν 7.244.517 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 4.381.219 αφορούσαν την 1η δόση και 3.045.889 ήταν ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Παρόλο που οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας παρουσιάζουν πτώση των κρουσμάτων, η δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θεσσαλία και η Φλώρινα έχουν υψηλό ιικό φορτίο όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς – η Εύβοια μάλιστα ανέβηκε επίπεδο συναγερμού και μπήκε στο «πορτοκαλί». «Οι μικρές εξάρσεις μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.