Πήρε θέση ο ΕΟΦ για την πώληση self test στα σούπερ μάρκετ

Με μια ανακοίνωση μόλις 20 λέξεων, ο ΕΟΦ πήρε ξεκάθαρη θέση για το αν πρέπει να διατίθενται rapid ή self test από τα σούπερ μάρκετ. Ένα ενδεχόμενο που είχε «ανεβάσει» τους φαρμακοποιούς στα… κάγκελα.

«H διάθεση των τεστ covid-19 (rapid, self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία» ήταν η ανακοίνωση που ΕΟΦ νωρίς το πρωί της Παρασκευής (14.05.2021).

Τις σκέψεις για διάθεση self test από τα σούπερ μάρκετ αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Τα Νέα και το υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο δεν τις διέψευσε αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για πώληση αλλά μόνο για διανομή.about:blank

Μόνο που ο σχεδιασμός αυτός προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς των φαρμακοποιών, που ήδη απείλησαν ότι θα… αποχωρήσουν από τη διανομή των τεστ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iatropedia.gr, τόνισε πως σε αυτήν την περίπτωση, της διανομής τεστ από τα σούπερ μάρκετ, τα 10.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα αποσυρθούν από τη διαδικασία!

«Ή το ένα, ή το άλλο θα γίνει. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει στα σούπερ μάρκετ τα self test, τότε θα ασχοληθεί μόνο με τα σούπερ μάρκετ. Το δίκτυο των 10 χιλιάδων φαρμακείων θα αποσυρθεί. Αυτό το δίκτυο είναι που έχει υποστηρίξει και τα χωριά και τις κωμοπόλεις και τα βράδια και τις καθημερινές που πάει ο κόσμος να πάρει τα self test. Δεν είναι δυνατόν εμείς να έχουμε βάλει πλάτη και για λόγους άλλους να τα δώσει στα σούπερ μάρκετ. Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, αν το κάνουν αυτό», σημείωσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Σε σκληρή ανακοίνωσή τους, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά δηλώνουν “εξουθενωμένοι” από τη εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών και επικρίνουν την “ευχαριστήρια στάση της κυβέρνησης” απέναντι στην υπερπροσπάθειά τους.

«Η χρονική στιγμή όπου παίρνει αυτή την απόφαση βρίσκει τα φαρμακεία εξουθενωμένα από την διανομή των self test, τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό, και την καθημερινή εξυπηρέτηση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και η ευχαριστήρια στάση της κυβέρνησης προς αυτή την υπερπροσπάθεια είναι να διοχετεύσει τα self test προς τους συνήθεις φίλους της», αναφέρει ο ΦΣΑ.