Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία – 314.835 νέες λοιμώξεις σε μια ημέρα

Η Ινδία ανακοίνωσε την Πέμπτη (22/4) ότι μέσα σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 315.000 κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «σφυροκοπά» τη χώρα αποδίδεται κυρίως σε μια «διπλή μετάλλαξη» του ιού και σε μαζικές συγκεντρώσεις.

Ειδικότερα, την Πέμπτη (22/4) το υπουργείο Υγείας της Ινδίας έκανε λόγο για 314.835 κρούσματα κορονοϊού. Πρόκειται για ημερήσιο απολογισμό στον οποίο δεν είχε φθάσει μέχρι εδώ καμία άλλη χώρα του κόσμου. Το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων έφθασε τις 15,9 εκατ., τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο πίσω από των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο στην Ινδία καταγράφηκαν άλλοι 2.074 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, γεγονός που αύξησε τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε σχεδόν 185.000 νεκρούς. Πάντως, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων παραμένουν κατά κεφαλήν χαμηλότεροι από αυτούς πολλών άλλων κρατών, με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της γιγαντιαίας ασιατικής χώρας (1,3 δισεκ.).

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη «για ακόμη μια φορά με μια μεγάλη μάχη», απαίτησε από τους συμπολίτες του να κάνουν περισσότερα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Πολλά νοσοκομεία και κλινικές της πρωτεύουσας απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις στην κυβέρνηση για οξυγόνο, ώστε να μείνουν στη ζωή οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι ασθενείς. Σε δεκάδες, οι ελλείψεις είναι οξύτατες, τα αποθέματα που διαθέτουν δεν διαρκούν παρά για μερικές ώρες.

Σε πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων της ινδικής πρωτεύουσας δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη διαθέσιμη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο Δελχί. Οι γιατροί έχουν φθάσει στο σημείο να συστήνουν στους ασθενείς να μείνουν στο σπίτι.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», τόνισε ο Δρ. Κιρίτ Γκάντβι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της μεγαλούπολης Αχμενταμπάντ (δυτικά). «Οι ασθενείς δυσκολεύονται πολύ να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομεία για την COVID-19. Υπάρχουν εξαιρετικά οξείες ελλείψεις οξυγόνου».

Πλάνα που μεταδόθηκαν από ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν ουρές ανθρώπων με άδειους κυλίνδρους οξυγόνου που περίμεναν να μπουν σε μια εταιρεία που διαθέτει ιατρικό οξυγόνο για να τους ξαναγεμίσουν ώστε να μείνουν στη ζωή άρρωστοι συγγενείς τους.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και είχε ανέλθει σε 297.430 μολύνσεις. Ωστόσο έκτοτε στη χώρα αυτή η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα ερχόταν δεύτερο κύμα και θα μας χτύπαγε τόσο σκληρά», παραδέχθηκε ο Κίραν Μαζούμνταρ Σο, εκτελεστικός πρόεδρος της Biocon & Biocon Biologics, ιδιωτικής εταιρείας του τομέα της υγείας, στην εφημερίδα Economic Times.

«Ο εφησυχασμός οδήγησε σε απροσδόκητες ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών, νοσοκομειακών κλινών», πρόσθεσε.

Θα αρκέσουν τα εμβόλια;

Η Ινδία διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, όμως παραμένει συγκριτικά μικρό το ποσοστό του πληθυσμού της που έχει λάβει εμβόλια.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω μετά την 1η Μαΐου. Όμως ειδικοί υπογραμμίζουν πως η Ινδία είναι αδύνατο να διαθέτει επαρκείς ποσότητες δόσεων για τους 600 εκατομμύρια ανθρώπους που τυπικά θα δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Ειδικοί σημειώνουν πως η Ινδία μείωσε το επίπεδο επαγρύπνησής της τον χειμώνα, όταν κατέγραφε ακόμα και κάτω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, και ήρε περιορισμούς, επιτρέποντας να ξαναρχίσουν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Ναρέντρα Μόντι επικρίνονται διότι το κυβερνών κόμμα οργάνωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τεράστια πλήθη και επέτρεψε τις εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, στις οποίες πήραν μέρος εκατομμύρια άνθρωποι.

Την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και μια γενιά, οι πολίτες στο ανατολικό ομόσπονδο κράτος της Δυτικής Βεγγάλης ψήφιζαν για να αναδείξουν τα μέλη της νέας τοπικής Βουλής. Στην προεκλογική εκστρατεία συμμετείχε ο ίδιος ο Μόντι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ