Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία – Ποια είναι τα συμπτώματα

Για παγκόσμιο συναγερμό που έχει προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη «είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες».

Όπως εξήγησε η Ματίνα Παγώνη «δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη».

Ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει σταματήσει από το 1980 στην Ελλάδα καθώς θεωρείται πως η ασθένεια θεωρείται αυτή έχει εξαλειφθεί.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, η Ματίνα Παγώνη είπε πως η ευλογιά των πιθήκων εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φυσαλίδες, ενώ υπάρχει και διόγκωση των λεμφαδένων.

«Είναι διαχειρισίμη προς το παρόν η ευλογιά των πιθήκων, δεν θα πάρει την μορφή της πανδημίας», δήλωσε με η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς.