Παγώνη: Να τελειώσουμε με τους εμβολιασμούς γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολα το φθινόπωρο

Στην ανάγκη εμβολιασμού πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που μάλιστα κάλεσε όσους βρίσκονται ήδη σε διακοπές και πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση, να εξυπηρετηθούν στο μέρος που βρίσκονται.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ελπίζαμε ότι ο κόσμος θα πήγαινε πολύ πιο γρήγορα να εμβολιαστεί. Ενώ στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ καλά πιστεύω ότι ίσως και η ενημέρωση που αφορούσε τους εμβολιασμούς σε σύγκριση με τις θρομβώσεις δημιούργησε κάποιο θέμα»ανέφερε η κυρία Παγώνη στην ΕΡΤ. 

Αυτή τη στιγμή έχουμε «ένα περιθώριο περίπου δύο μηνών, μέχρι τέλος Αυγούστου, που έχουμε στόχο το 80% κι άνω στους εμβολιασμούς για το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας δώσει μια μεγάλη ασφάλεια και θα πρέπει να το “τρέξουμε”».

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, ένα ποσοστό 30%-32% διστάζει να εμβολιαστεί, εκ των οποίων το 6% αρνητές. Οι υπόλοιποι, πρόσθεσε, είναι άνθρωποι που έχουν προβληματισμούς και τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσής τους με καμπάνιες. 

«Τα πράγματα δυσκολεύουν και για τους νέους»

Σήμερα, στα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των ραντεβού, κυρίως σε νέες ηλικίες. «Βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή ότι νοσούν ηλικίες 30 και κάτω. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για τους νέους» υπογράμμισε.

Πρόβλημα υπάρχουν και σε άλλες ηλικιακές ομάδες 50 και άνω, 60 και άνω,που δεν έχουν πετύχει το ποσοστό του 80% και θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν. 

«Πρέπει να τελειώνουν με τους εμβολιασμούς γιατί αν φτάσουμε φθινόπωρο που ο καιρός δεν είναι μαζί μας, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα» σημείωσε η κυρία Παγώνη, προσθέτοντας ότι είναι θετικό ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει άνοδος στους δείκτες των νοσηλευομένων σε κλίνες Covid και ΜΕΘ.