Πανικός στην Αργεντινή – Αυξημένα τα κρούσματα ινδικής και νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξη προκαλούν τρόμο

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής επιβεβαίωσε την Δευτέρα τα πρώτα κρούσματα δύο πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κορονοϊού οι οποίες αρχικά ταυτοποιήθηκαν στην Ινδία και στη Νότια Αφρική. Πρόκειται για τρεις ταξιδιώτες οι οποίοι επέστρεψαν στη λατινοαμερικάνικη χώρα από την Ευρώπη.

Η ινδική «διπλή μετάλλαξη» του νέου κορονοϊού διαγνώστηκε πως έχει μολύνει δύο ανήλικους οι οποίοι επέστρεψαν από το Παρίσι, ενώ η νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή διαγνώστηκε πως έχει μολύνει 58χρονο επιβάτη που επέστρεψε από την Ισπανία, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι τρεις επιβάτες έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες την 24η Απριλίου και τέθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο. «Αφότου αρχίσαμε την παρακολούθηση του γονιδιώματος στους ταξιδιώτες, έχουμε εντοπίσει παραλλαγές ‘προτεραιότητας’ σε σχεδόν το 50% των κρουσμάτων», διευκρίνισε η Αναλία Ρεάρτε, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου.

Πάνω από 17.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Επίσης, το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 496 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 17.381 κρούσματα κορονοϊού. Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε μέχρι εδώ τους 67.821 νεκρούς επί συνόλου 3.165.121 μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 260.242. 

Ο δείκτης πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων σε εθνική κλίμακα αυξήθηκε στο 69,2%. Εν μέσω δεύτερου κύματος, η χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε ρεκόρ θανάτων (633) την 5η Μαΐου.

Επιβραδύνεται ο εμβολιασμός, νέα περιοριστικά μέτρα

Η Αργεντινή, όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης έχει επιβραδυνθεί τελευταία, ελλείψει επαρκών ποσοτήτων δόσεων – έχουν χορηγηθεί πάνω από 9 εκατ. δόσεις εμβολίων, με 7,6 εκατ. ανθρώπους να έχουν λάβει τουλάχιστον μία και 1,3 εκατ. να έχουν λάβει και τη δεύτερη, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία –, επέβαλε νέα περιοριστικά μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα μολύνσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ