Παπαευαγγέλου: «Τα 2 στα 10 παιδιά που εμφάνισαν MIS-C χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ»

ιδική αναφορά στο σύνδρομο MIS-C που εμφανίζουν τα παιδιά, μετά τη νόσησή τους με Covid, έκανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως «το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη».

Και συνέχισε, αναφερόμενη στα συμπτώματα του συνοδρόμου: «Τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα, ενώ σημαντικό ποσοστό εξ αυτών εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά, ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με δυο δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Αναφερόμενη και στις παρενέργειες από την δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε από τα CDC σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση.