Παυλάκης: «Η μετατροπή του κορωνοϊού σε ενδημική νόσο σημαίνει ότι ηττηθήκαμε»

Την άποψη ότι η επιδημία δεν τελείωσε και δεν θα τελειώσει με διοικητικές αποφάσεις εξέφρασε μιλώντας στον ANT1 o ερευνητής Γιώργος Παυλάκης κάνοντας ταυτόχρονα δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών τις επόμενες ημέρες.

«Θα έχουμε συνέχεια της επιδημίας για πολλούς μήνες, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων, κυρίως μεγάλης ηλικίας, ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού ασπάζεται μεσαιωνικές αντιλήψεις και είναι έρμαιο δεισιδαιμονιών, υπάρχει ένα κουρασμένο ΕΣΥ που είναι και τραυματισμένο μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση, οι έμπειροι γιατροί βγαίνουν στην σύνταξη και οι νεότεροι πηγαίνουν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα νέα εμβόλια που ρίχνονται στη μάχη κατά της πανδημίας σημείωσε πως θα αλλάξουν πολύ δραστικά το επόμενο διάστημα, λέγοντας όμως πως θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό άξονα τα m-rna εμβόλια, που είναι πιο δραστικά, πιο δυναμικά και πιο φθηνά.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των νεκρών δήλωσε πως για πολλές ημέρες ακόμη θα έχουμε τριψήφιο αριθμό θυμάτων.

Ακόμη, επεσήμανε πως αν ο κορονοϊός μετατραπεί σε ενδημική νόσο «δεν σημαίνει όχι θάνατοι, όχι κρούσματα και όχι ενδημικά κύματα. Ενδημική νόσος σημαίνει ότι ηττηθήκαμε από τον ιό, βάζουμε μπελά στο κεφάλι μας για πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι καλό για την ανθρωπότητα» κατέληξε.