Πλεύρης μετά τους υπαινιγμούς Κούγια για το εμπόριο οργάνων: Στηρίζουμε τους γιατρούς του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Μετά τους υπαινιγμούς του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια για εμπόριο οργάνων, κατά τη δίκη για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, ξεκαθαρίζει ότι οι «μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας».

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της δίκης, ο κ.Κούγιας ρώτησε τον μάρτυρα εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη για τον ρόλο του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και «αν στέλνει όργανα παιδιών στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας. Ο ΕΟΜ και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο».

Η ερώτηση Κούγια για το εάν «στέλνει όργανα παιδιών στο εξωτερικό»

Ο κ. Κούγιας ρώτησε τον μάρτυρα για τον ρόλο του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και «αν στέλνει όργανα παιδιών στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις». Η ερώτηση προκάλεσε εκνευρισμό στον μάρτυρα, ο οποίος απάντησε: «Δεν είμαι κούριερ να μεταφέρω όργανα, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό».

Ενδεικτικά κάποιες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Ηλιάδη:

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας; Βεβαίως. Με συναίνεση η μητέρα δίνει την καρδιά του παιδιού για να ζήσει ένα άλλο …

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στη σφαίρα της φαντασίας, εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στην καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και πού έχουν πάει τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω, το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει….

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα.

Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά;

Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση. Θέλω να κάνω και ένα αίτημα, διότι ο μάρτυρας εδώ είπε ότι επικοινώνησε με την κ. Τσιόλα και ότι επικοινώνησε με συνάδελφό του για Μαλένα και Ίριδα. Να καταθέσει η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγ. Τσιόλα. Οι πρώτοι δύο να εξεταστούν για να πουν αν ο θάνατος της Μαλένας οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, την οποία αμφισβήτησε ο μάρτυρας. Να μας πουν αν οφείλεται κάπου αλλού ή σε εγκληματική ενέργεια. Ζητούμε και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ηλιάδη μετά τους ανωτέρω μάρτυρες.