ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος για ασθενείς με μεσογειακή αναιμία – Αναβάλλονται μεταγγίσεις

Έκκληση στους πολίτες να δώσουν αίμα κάνει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας πως ασθενείς με μεσογειακή αναιμία κινδυνεύουν, ενώ αποκαλύπτει πως αναβάλλονται δεκάδες μεταγγίσεις «λόγω έλλειψης αίματος».

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καθότι αναβάλλονται δεκάδες μεταγγίσεις αυτές τις ημέρες λόγω έλλειψης αίματος. Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταγγίζονται 350 ασθενείς και χρειάζονται 60 με 70 μονάδες αίματος που δεν υπάρχουν. Έτσι αναβάλλονται μεταγγίσεις. Πολλές φορές γίνονται μεταγγίσεις σε ασθενείς με μικρότερη ποσότητα αίματος της κανονικής» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δυστυχώς ο κόσμος φοβάται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία να δώσει αίμα λόγω κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες να επιλύσει το θέμα και όχι να παρακολουθεί ως θεατής την καθημερινή αγωνία και τον κίνδυνο των μεταγγιζόμενων ασθενών. Θα μπορούσαν κινητές μονάδες αιμοδοσίας να προγραμματίζουν επισκέψεις για αιμοδοσία σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους και αλλού. Εμείς καλούμε τους πολίτες να επισκέπτονται άφοβα τα νοσοκομεία να δώσουν αίμα. Δεν κινδυνεύουν στο ελάχιστο. Είναι κρίμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται στις περιοχές που κτύπησε περισσότερο ο κορωνοϊός. Προβλήματα όμως με αναβολές μεταγγίσεων έχουμε σε όλη τη χώρα» συμπληρώνεται στη συνέχεια. Πού είναι το υπουργείο υγείας; Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες να λυθεί το θέμα», επισημαίνει και ζητά απαντήσεις.

Τέλος, γνωστοποιεί πως με επιστολή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμικών Ασθενών ζητάει τη συμβολή μας για την εξεύρεση αίματος.