ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας στις 23 Φεβρουαρίου

Πανελλαδική στάση εργασίας 09:00 με 15:00 προγραμματίζει για τις 23 Φεβρουαρίου η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η ίδια κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στην Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στην Περιφέρεια στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Τα αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η ένταξη των εργαζομένων στα Νοσοκομεία στα ΒΑΕ, χαρακτηρισμό θανάτου υγειονομικών από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα, μονιμοποίηση εκτάκτων, ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

«Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες και οι μόνιμες προσλήψεις είναι μηδενικές», αναφέρει η Ομοσπονδία. Σημειώνει ότι «η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων Υγείας- Πρόνοιας» επισημαίνοντας πως «25 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό και πάνω από 5.000 έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος επιβάλει καλύτερη οργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της πρόληψης με περισσότερα και δωρεάν τεστ στην κοινότητα και ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη με κατάλληλες υποδομές και επαρκή αριθμό ΜΕΘ».