Πολύωρη χρήση μάσκας και… σπυράκια. Συχνή αλλαγή και καθαριότητα!

Ο όρος Mascne, είναι μια έκφραση που μπήκε στη ζωή μας στην εποχή του κορονοϊού. Όλος ο νεαρόκοσμος (influencer) που ασχολούνται με την ομορφιά και οι beauty editors έχουν ασχοληθεί με το θέμα και πολλοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που είναι πιθανό να έχει στο δέρμα τους η πολύωρη χρήση της μάσκας.

Η λέξη δημιουργείται από τις λέξεις μάσκα (mask) και ακμή (acne). Ουσιαστικά αφορά την ακμή, τα σπυράκια που δημιουργούνται λόγω της χρήσης της μάσκας, που είναι απαραίτητη πλέον λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί να μας επηρεάσει;

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος καθηγητής δερματολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Αφροδιοσιολογικής και Δερματολογικής Εταιρείας επιχείρηση να δώσει καποιες απαντήσεις. “Αυτό εμφανίζεται σε άτομα που έχουν ήδη ακμή ή λιπαρότητα του δέρματος. Δεν βγαίνει δηλαδή σε άτομα που δεν έχουν ακμή. Και είναι μια παρατήρηση, δεν είναι κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Δεν ισχύει ότι όποιος φοράει μάσκα παθαίνει αυτό το πράγμα. Απλώς είναι μια παρατήρηση που λέει ότι αυτοί που φοράνε μάσκες, μάλιστα πιθανώς πάνινες, οι οποίες κρατούν περισσότερη υγρασία και διατηρούν περισσότερο τη θερμότητα, ακριβώς για λόγους αυξημένης υγρασίας και θερμότητας υπάρχει μια αύξηση στη λιπαρότητα. Έτσι, σε άτομα που έχουν προδιάθεση ακμής μπορούν να παρουσιαστούν βλάβες ακμής στην περιοχή της μάσκας, δηλαδή γύρω από το πηγούνι, στις παρειές, σε αυτή την περιοχή που καλύπτεται από τη μάσκα” περιγράφει ο καθηγητής.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει τα σπυράκια στην περιοχή; Η απάντηση είναι μία σύμφωνα με τον κ. Ρηγόπουλο. “Καλή καθαριότητα της μάσκας, αλλαγή συχνή, πιθανώς θα είναι καλύτερα τα αποτελέσματα εάν φοράει κάποιος χειρουργική μάσκα, πιθανώς όμως. Αυτά που σας λέω τώρα δεν είναι τεκμηριωμένα, δεν υπάρχουν μελέτες. Είναι παρατηρησιολογικά στοιχεία, τα οποία αύριο μπορεί να ανατραπούν. Όπως είχαν βγάλει στην αρχή ότι κάνει ο κορονοϊός διάφορες εκδηλώσεις στο δέρμα, ποτέ δεν αποδείχθηκαν αλήθεια αυτά. Έτσι λοιπόν και αυτό είναι μια παρατήρηση, έχει ονομαστεί Mascne από το mask και το acne. Θέλει καλή καθαριότητα της περιοχής. Πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα άτομα περισσότερο τις χειρουργικές μάσκες, παρά την υφασμάτινη. Αλλά και οι πάνινες πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται. Να τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ελεγχθεί. Μην φανταστείτε, δεν είναι συχνό φαινόμενο. Δεν αφορά όλον τον κόσμο, είναι λίγες οι περιπτώσεις. Μπορεί στο μέλλον να έχουμε στοιχεία”.

“Υπάρχει μια βιβλιογραφική αναφορά, η οποία βγήκε πριν από λίγες ημέρες, για ένα περιστατικό με μία νοσηλεύτρια που παρουσίασε βαριά έκφραση της ροδόχρου ακμής της. Είναι ένα είδος ακμής των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Η νοσηλεύτρια αυτή, η οποία έπασχε από την ροδόχρου ακμή παρουσίασε έξαρση, η οποία ήταν ιδιαίτερα πυώδης και δεν μπόρεσαν να την ελέγξουν εύκολα με τη θεραπεία. Είναι ένα περιστατικό, πιθανώς να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα. Μην ξεχνάτε ότι η μάσκα χρησιμοποιείται εντατικά τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες σε μεγαλύτερο βαθμό. Ίσως έχουμε στο μέλλον κάποια στοιχεία παραπάνω” κατέληξε