«Πολύ πιθανά» πλέον τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πανδημία, είναι ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κονγκό» διευκρινίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως «τη γνωρίζαμε από παλιά».

Για μια ιογενή λοίμωξη που είναι πολύ πιθανόν να έρθει πλέον και στη χώρα μας, μίλησε το Σάββατο η Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη.

«Στον κόσμο εκτός από Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, είναι περίπου 100 κρούσματα, είναι δηλαδή διαχειρίσιμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τα συμπτώματα, όπως εξήγησε η γιατρός, είναι:

  • πυρετός,
  • μυαλγίες,
  • αδυναμία,
  • πονοκέφαλος,
  • διόγκωση λεμφαδένων και
  • δερματικές εκδηλώσεις που ξεκινάνε από το κεφάλι και καταλήγουν στο σώμα, δηλαδή οι χαρακτηριστικές φουσκάλες. 

«Τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», η ευλογιά των πιθήκων αναμένεται να εμφανιστεί και στην Ελλάδα, ωστόσο «μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός, ξέρουμε τα συμπτώματα, πως ξεκινά και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες». 

«Όλες οι νόσοι που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους» σημείωσε ακόμη η Ματίνα Παγώνη.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, «αλλά είμαστε μακριά, θα δούμε την εξέλιξή της, και αν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα». 

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή, πλύσιμο χεριών».