Πονοκέφαλος και συνάχι συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα

Ο πονοκέφαλος, ο ξηρός λαιμός και το συνάχι είναι τώρα τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα που συνδέονται με μόλυνση από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο καθηγητής Tim Spector, που ηγείται της μελέτης Zoe Covid Symptom για τα συμπτώματα του κορονοϊού, υποστηρίζει ότι η μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα (σ.σ. γνωστή ως ινδική) μπορεί να φανεί «περισσότερο σαν ένα βαρύ κρυολόγημα» για τα άτομα νεότερης ηλικίας.

Παρόλο όμως που μπορεί να μην νιώθουν πολύ άρρωστοι, μπορούν να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό και να θέτουν σε κίνδυνο άλλα άτομα γύρω τους.

Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας στη Βρετανία -και όχι μόνο- τα τυπικά συμπτώματα Covid-19 είναι ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Όμως, πλέον, σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Spector, αυτά είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα. Η εκτίμησή του αυτή βασίζεται στα δεδομένα που έχουν συλλέξει από μια εφαρμογή στην οποία χιλιάδες ασθενείς έχουν αναφέρει τα συμπτώματα που εμφάνισαν.

«Από τον Μάιο εξετάζουμε τα πιο συχνά συμπτώματα στους χρήστες της εφαρμογής και δεν είναι τα ίδια όπως ήταν πριν», λέει ο καθηγητής.

Η αλλαγή αυτή φέρεται να σχετίζεται με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, που ευθύνεται πλέον για το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και ενώ ο πυρετός παραμένει αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα, η απώλεια γεύσης ή όσφρησης δεν συγκαταλέγεται πια στα δέκα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

Καθυστερήσεις στην αποκλιμάκωση των μέτρων

Σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται στις 6 (τοπική ώρα) να επιβεβαιώσει καθυστερήσεις στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Το τελικό στάδιο για έξοδο από το lockdown ήταν προγραμματισμένο για τις 21 Ιουνίου, αλλά τώρα δεν προβλέπεται.

Έσπασε το φράγμα των 60 εκατ. εμβολιασμών

Περισσότερες από 60 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί στην Αγγλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Το NHS της Αγγλλίας δείχνει ότι συνολικά έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις 25.391.916 πολίτες.
Οι βρετανικές Αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι έως και 40% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στο Κεντ.

Πηγή: efsyn.gr