ΠΟΥ: Αναγκαία η χρήση μάσκας σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους

Τι ανέφερε η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της Covid 19 του ΠΟΥ για την μετάλλαξη Κράκεν και την επιδημιολογική εικόνα της covid-19

Σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς, εσωτερικούς και μη επαρκώς αεριζόμενους χώρους αλλά και όπου επικρατεί συνωστισμός και ειδικά από ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας ότι η χρήση της είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης «Κράκεν».

Η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της Covid 19 του ΠΟΥ, Δρ. Μαρία βαν Κερκόβε στην ενημέρωση τύπου τόνισε ότι «ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση μάσκας στην κοινότητα και στο ευρύ κοινό, όταν οι πολίτες βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός, όταν ο αερισμός είναι ανεπαρκής ή όταν δεν είναι γνωστό το επίπεδο του αερισμού». «Αυτό, μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών τύπων ρυθμίσεων όπως στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και ολόκληρα κτίρια. Επομένως, το πλαίσιο που θα τεθεί είναι σημαντικό», εξήγησε.

Οι παράγοντες που συμβάλουν στη μετάδοση

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της Covid 19 του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι, «η μετάδοση είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως της απόστασης που βρίσκεται κανείς από κάποιον άλλον και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Και έχει σημασία, ο εξαερισμός που υπάρχει στο χώρο, ο χρόνος που περνά κανείς εκεί, αλλά και τα μέτρα που ισχύουν».

Εξάλλου, όπως είπε, «υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που είναι επίσης σημαντικοί στην μετάδοση της Covid 19, αλλά η μάσκα είναι ένα από τα μέτρα που προτείνουμε όταν βρίσκεται κανείς σε εσωτερικό χώρο και όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις».

Είναι επίσης αυτονόητη, συνέχισε η Δρ. Μαρία βαν Κερκόβε, «η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η χρήση μάσκας σε συνδυασμό με τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όταν αντιμετωπίζεται ύποπτο ή γνωστό κρούσμα της COVID-19, ενώ επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όσους διαπιστωμένα έχουν μολυνθεί. Η μάσκα θα πρέπει να είναι καλά τοποθετημένη στη μύτη και το στόμα, και τα χέρια να είναι καθαρά≥.

«Αυτή είναι», κατέληξε η επιστήμονας του ΠΟΥ, «μια από τις συστάσεις τις οποίες συνεχίζουμε να επιμένουμε και εργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις, ώστε να προσαρμόσουν τη χρήση της στα σωστά είδη πλαισίων».

Ο ΠΟΥ, με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, συνεχίζει να συνιστά τη χρήση μασκών από το κοινό σε συγκεκριμένες καταστάσεις και αυτή η ενημέρωση συνιστά τη χρήση τους ανεξάρτητα από την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, δεδομένης της τρέχουσας εξάπλωσης της COVID-19 παγκοσμίως. Προηγουμένως, οι συστάσεις του ΠΟΥ βασίζονταν στην επιδημιολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου μπορεί να προταθεί μάσκα, βάσει αξιολόγησης κινδύνου. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τις τοπικές επιδημιολογικές τάσεις ή τα αυξανόμενα επίπεδα νοσηλείας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης και ανοσίας στην κοινότητα και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι άνθρωποι.

πηγή: newsbomb.gr