ΠΟΥ: «Πανδημία ψυχικών νοσημάτων» ο κορωνοϊός

Για «πανδημία ψυχικών νοσημάτων» κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς οι πολίτες οφείλουν να συμμορφωθούν στα νέα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορωνοϊού γεγονός που προκαλεί ένταση, κόπωση και σύγχυση και θα χρειαστεί επιπλέον υπομονή.

Προειδοποίησε μάλιστα για μια πανδημία ψυχικών νόσων, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επηρεάζονται άμεσα από στρες και κατάθλιψη οι ηλικίες 18-29 ετών, ενώ και το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης υπογράμμισε ότι τα ποσοστά μετάδοσης COVID-19 στην Ευρώπη παραμένουν πολύ υψηλά, ασκώντας σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας και η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να γίνει γρήγορα καθώς περιοχές που χτυπήθηκαν άσχημα μπορεί να χτυπηθούν ξανά.

Η μετάλλαξη της Βρετανίας έχει εξαπλωθεί συνολικά σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο από 53 την περασμένη εβδομάδα, ενώ η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής εντοπίζεται σε 31 χώρες και εκείνη της Βραζιλίας σε 8 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρά όμως την μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων στη Βρετανία παρουσίασε ύφεση το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας, ενώ ανάλογη πτώση παρατηρείται και στη Δανία, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξακολουθεί ωστόσο να προκαλεί στους επιστήμονες η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, καθώς μελέτες δείχνουν ότι το στέλεχος μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα λοίμωξη αλλά και να ξεφύγει από την ανοσία που ενδεχομένως αποκτήθηκε από προηγούμενη μόλυνση. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς σε μελέτες με εμβολιασμένα άτομα αποκαλύφθηκε μείωση των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό.

Όσον αφορά την μετάλλαξη της Βραζιλίας ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε ραγδαία αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων που αναφέρονται στην μετάλλαξη και τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα και σοβαρότητα, αλλά και κατά πόσο επηρεάζει την ανοσοαπόκριση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις από την πόλη Μανάουας, όπου τα 2/3 του πληθυσμού είχαν κολλήσει τον ιο, ότι οι πολίτες τώρα ξαναμολύνονται με την νέα μετάλλαξη.