Πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας αν χάνετε τρίχες από αυτό το σημείο

Η απώλεια μαλλιών δεν είναι πάντα κάτι που πρέπει να μας πανικοβάλλει. Θα μπορούσε απλώς να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγαλώνουμε ή να είναι το πρόσκαιρο αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα αγχωτικής εβδομάδας.

Αλλά αν οι τρίχες δεν μεγαλώνουν ξανά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ειδικά ανάλογα με το πού ακριβώς είναι το μέρος που χάνετε τρίχες. Μάλιστα, εάν παρατηρήσετε ότι οι τρίχες έχουν αραιωθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε η αιτία μπορεί να είναι ο θυρεοειδής σας.

Εάν τα φρύδια σας αραιώνονται, θα μπορούσε να είναι ένδειξη νόσου του θυρεοειδούς

Εάν παρατηρήσετε ότι τα φρύδια σας γίνονται πιο λεπτά, ίσως είναι καιρός να ελέγξετε τα επίπεδα των θυρεοειδικών σας ορμονών. Σύμφωνα με την δρ. Pouya Shafipour, από το Paloma Health, μια ανισορροπία του θυρεοειδούς μπορεί να σας κάνει να χάσετε τρίχες από τα φρύδια, επειδή «οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία τριχοθυλακίων».

Όταν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά, τα θυλάκια των τριχών σας αναγεννιούνται περνώντας από φάσεις ανάπτυξης, υποχώρησης, απόρριψης και εκ νέου ανάπτυξης. Ωστόσο, «όταν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικά πολλές ή λίγες ορμόνες, τα θυλάκια των τριχών μπορεί να μην διεγείρονται όσο πρέπει, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση από μέρη όπως τα φρύδια”, εξηγεί η δρ. Shafipour.

Συνήθως είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργεί αρκετή θυρεοειδή ορμόνη. Σύμφωνα με τον δρ. David Beatty, εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, το μεγαλύτερο μέρος της τριχόπτωσης των φρυδιών συμβαίνει στο εξωτερικό τρίτο μέρος του φρυδιού σας όπου εκτείνεται προς τα αυτιά. Τα αραιωμένα φρύδια σε αυτήν την περιοχή αναφέρονται συχνά ως ένα μοναδικό, πρώιμο σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.

Άλλα συμπτώματα ενός ανενεργού θυρεοειδούς περιλαμβάνουν ξηροδερμία, εύθραυστα νύχια, ή αύξηση βάρους, λέει ο δρ. Shafipour.

Αλλά η απώλεια τριχών στα φρύδια θα μπορούσε να είναι και σημάδι υπερθυρεοειδισμού

Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό, αυτό σημαίνει ότι έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, που παράγει πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη.

«Ο υποθυρεοειδισμός είναι περίπου πέντε φορές συχνότερος από τον υπερθυρεοειδισμό», σημειώνει ο δρ. Beatty, οπότε είναι πιο πιθανό να αραιωθούν τα φρύδια ως αποτέλεσμα ενός αδρανούς θυρεοειδούς. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ποια συνοδευτικά συμπτώματα να προσέξετε. Άλλα σημάδια υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν συμπτώματα που «είναι σαν να επιταχύνονται όλα στο σώμα», λέει ο δρ. Shafipour, όπως υπερβολική εφίδρωση, ανησυχία, ή γρήγορος καρδιακός παλμός.

Οι τρίχες των φρυδιών θα αναπτυχθούν ξανά μόλις αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον θυρεοειδή

Ευτυχώς, η τριχόπτωση που σχετίζεται με το θυρεοειδή είναι συνήθως προσωρινή. Μόλις αντιμετωπίσετε την κατάστασή και τα επίπεδα του θυρεοειδούς επανέλθουν στο φυσιολογικό, οι τρίχες θα πρέπει να μεγαλώσουν και να επιστρέψουν στην αρχική τους πληρότητα.

Η μη επίλυση των διαταραχών του θυρεοειδούς οδηγούν σε άλλες επιπλοκές στην υγεία πέρα ​​από την τριχόπτωση. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την επιβραδυνόμενη ψυχική λειτουργία και ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με την απώλεια όρασης. Και οι δύο αυτές ανισορροπίες του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να εξελιχθούν και σε σοβαρές καταστάσεις, εάν δεν αντιμετωπιστούν.