Προδιαβήτης: Σημαντικός παράγοντας για εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα

Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να αντιστρέψουν τον προδιαβήτη, καταφέρνουν να αποφύγουν τις πιθανότητες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στο προδιαβήτη τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό και χαμηλότερα από το όριο της διάγνωσης του διαβήτη. Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε πως άτομα που έχουν διαγνωσθεί με τον προδιαβήτη, διατρέχουν από αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί και μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αυτό επιτυγχάνεται, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα από 2016, το ένα τρίτο των ενηλίκων στις των ΗΠΑ είχε προδιαβήτη. Το ποσοστό επιπολασμού είναι ελαφρώς υψηλότερο σε περιοχές της Κίνας, όπου ερευνητές από το νοσοκομείο  Tangshan People στη βόρεια επαρχία Hebei πραγματοποίησαν τη νέα έρευνα.

Εξέτασαν 14.231 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άνδρες που συμμετείχαν σε μακροχρόνια μελέτη. Το σάκχαρο στο αίμα τους μετρήθηκε το 2006 και ξανά το 2008 και παρακολουθήθηκαν έως το 2017.

Μεταξύ 2006 και 2008, περίπου το 45% των συμμετεχόντων αντέστρεψε τον προδιαβήτη και επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Περίπου το 42% παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ το 13% των περιπτώσεων ανέπτυξαν διαβήτη.

Οι ερευνητές συνέχισαν την παρακολούθηση των ατόμων σχεδόν για εννέα χρόνια και αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και η αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και 28% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που το σάκχαρό τους εξελίχθηκε σε διαβήτη. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από θρόμβο, είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν 18% χαμηλότερος από αυτούς που εμφάνισαν διαβήτη.

Είναι η πρώτη φορά που η αναστροφή του προδιαβήτη συσχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.