Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η βραζιλιάνικη μετάλλαξη – Μπορούν να τη «χτυπήσουν» τα εμβόλια;

O Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την εμφάνιση κρούσματος της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στη χώρα μας. Τα δεδομένα για το νέο στέλεχος.

Στην εμφάνιση κρούσματος της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει το χαρακτηριστικό ότι διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση κι αυτό μας ανησυχεί. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπερισχύει της βρετανικής μετάλλαξης  για αυτό και δεν επικρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τέλος, όσο άφορά στο ελάχιστο ποσοστό ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί  για να καταπολεμηθεί ο ιός υποστήριξε ότι : «Είναι λίγο πιο πολύπλοκο από το 60-70% που είχαμε πει στην αρχή. Μπορεί να πιάσουμε το 60% αλλά να μην έχουμε εμβολιάσει τους νέους . Για αυτό χρειαζόμαστε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός των παιδιών Το 60% είναι ένα ορόσημο που έχουμε θέσει, το ίδιο και οι υπόλοιπες χώρες. Γενικότερα, όσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών επιτύχουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να δαμάσουμε τις μεταλλάξεις»