Πώς ξεβουλώνουν τα αυτιά από την αλλαγή πίεσης, όπως στο αεροπλάνο

Είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά μέρη μιας αεροπορικής πτήσης: φτάνεις το αεροπλάνο σε υψόμετρο πλεύσης και, ξαφνικά, έχετε συμφόρηση στο αυτί, την αίσθηση ότι τα αυτιά σας είναι κατά κάποιο τρόπο βουλωμένα.

Τα βουλωμένα αυτιά είναι πολύ κοινή ενόχληση όταν ταξιδεύετε. Ωστόσο, η πτήση δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να βουλώσουν τα αυτιά σας.

Ο ειδικός οικογενειακής ιατρικής, δρ. Matthew Goldman, εξηγεί πώς να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας με ασφάλεια.

Πώς να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας με ασφάλεια

Το να έχεις βουλωμένα αυτιά είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα στην καλύτερη περίπτωση και επώδυνο στη χειρότερη. Μερικές φορές, ένα βουλωμένο αυτί υποχωρεί από μόνο του, αλλά ο δρ. Goldman μοιράζεται μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε να ανακουφίσετε την πίεση και να κάνετε τα αυτιά σας να ξεβουλώσουν.

Ανοίξτε τις ευσταχιανές σας σάλπιγγες

Ανάμεσα στην περιοχή πίσω από το τύμπανο και το πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού σας υπάρχει ένας σωλήνας που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Έχετε δύο από αυτές: μία πίσω από κάθε αυτί. “Αυτός ο σωλήνας βοηθά στη διατήρηση ισορροπημένης πίεσης αέρα μεταξύ της περιοχής πίσω από το τύμπανο και της περιοχής έξω από το τύμπανο”, εξηγεί ο δρ. Goldman.

Εάν είχατε ποτέ βουλωμένα αυτιά, υπάρχουν δύο μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα ξεβουλώσετε. Η πίεση που δημιουργούν αυτές οι δύο μέθοδοι μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίξετε τις ευσταχιανές σας σάλπιγγες. Έρευνα δείχνει ότι αυτές οι δύο μέθοδοι έχουν περίπου το ίδιο ποσοστό επιτυχίας στο να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας.

Η κίνηση Valsalva

  • Κλείστε το στόμα σας και με τα δάχτυλά σας κλείστε και τα ρουθούνια σας
  • Στη συνέχεια, εκπνεύστε με δύναμη, αλλά μην αφήσετε αέρα να διαφύγει από το στόμα ή την μύτη σας

Η κίνιση Toynbee

  • Κλείστε το στόμα σας και με τα δάχτυλά σας κλείστε και τα ρουθούνια σας
  • Καταπιείτε

Καταπιείτε ή χασμουρηθείτε για να εξισορροπήσετε την πίεση

Οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι συνήθως κλειστές και ανοίγουν όταν εκτελείτε δραστηριότητες όπως η κατάποση και το χασμουρητό. Επομένως, το να κάνετε σκόπιμα αυτά τα πράγματα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας, ειδικά εάν δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία, όπως αλλεργίες ή μόλυνση.

“Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να εξισορροπηθεί η πίεση που δημιουργεί την αίσθηση βουλώματος” λέει ο δρ. Goldman, όπως το μάσημα τσίχλας, η κατάποση και το χασμουρητό.

Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού

Η χρήση ρινικού σπρέι μπορεί να ανακουφίσει το μπλοκάρισμα και τη φλεγμονή των ρινικών κόλπων, κάτι που μπορεί τελικά να βοηθήσει να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά το ρινικό σπρέι στρέφοντάς το προς το πίσω μέρος της μύτης σας και όχι προς το διάφραγμα (το μέσο της μύτης σας).

Αντιμετωπίστε την υποκείμενη κατάσταση

Γνωρίζετε ποτέ κάποιον που παθαίνει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού και πρέπει να τοποθετήσει ακουστικούς σωλήνες; Αυτός είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους οι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν τη χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία είναι κοινή στα παιδιά.