Ραγάδες στον πρωκτό. Έρχεται ανώδυνη και οριστική θεραπεία

Κλασματικό Λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα ονομάζεται η νέα τεχνική που θα δώσει λύση στις ενοχλητικές και οδυνηρές ραγάδες στον πρωκτό, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες

Σύμφωνα με επιστημονική πιλοτική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 25 άνδρες και γυναίκες ,ηλικίας 20-75 χρόνων, με χρόνια ραγάδα του πρωκτού, κανένας από τους ασθενείς δεν είχε υποτροπή, μετά από παρακολούθηση ενός χρόνου.

«Η νέα θεραπεία με τη χρήση Carbon Dioxide Laser Fractional , είναι ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα των χειρουργών πρωκτού για μόνιμη, ασφαλή και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των ραγάδων» αναφέρει ο Γενικός χειρουργός πρωκτολόγος Κ. Δημήτρης Μουσιώλης και διευκρινίζει

«Κι αυτό γιατί οι συνήθεις θεραπείες των ραγάδων έχουν ορισμένους περιορισμούς, όπως ο οριστικός κίνδυνος μόνιμης ακράτειας κοπράνων και το υψηλό ποσοστό υποτροπής».

Στόχος της εφαρμογής του Carbon Dioxide Laser Fractional, ήταν η δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής και λιγότερο επεμβατικής διαδικασίας, στην αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων Carbon Dioxide Laser Fractional, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της μελέτης, δείχνουν ότι:

Ο πόνος, η αιμορραγία και η δυσκοιλιότητα βελτιώθηκαν σημαντικά,
Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε υποτροπή μετά από παρακολούθηση ενός χρόνου, και
Δεν είχε ακράτεια κοπράνων ή / και αδυναμία ελέγχου της διέλευσης αερίου.

ΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΡΑΓΑΔΕΣ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ραγάδα (µικρό σχίσιµο του δέρµατος)του πρωκτού είναι ένα κοινό επώδυνο πρόβλημα, που επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά παρατηρείται ιδιαίτερα σε νεαρούς και κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, με ίσο ποσοστό στα φύλα . Η παθοφυσιολογία της βασίζεται σε υψηλές πιέσεις σφιγκτήρα και μειωμένη παροχή αίματος.
Οι ραγάδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως οξείες και χρόνιες .
Ο ακριβής λόγος προέλευσης δεν είναι ακόμη γνωστός, ούτε υπάρχουν αποδεκτές μέθοδοι για την πρόληψη των ρωγμών . Ωστόσο για τη δημιουργία τους ενοχοποιούνται:
Τα σκληρά ή µεγάλου όγκου κόπρανα, τα οποία προκαλούν τραυµατισµό της περιοχής,
Η χρόνια δυσκοιλιότητα ή έντονη προσπάθεια κατά την αφόδευση,
Η χρόνια διάρροια,
Ο τοκετός,
Η φλεγµονή της ορθοπρωκτικής χώρας από φλεγµονώδεις καταστάσεις του εντέρου (νόσος του Crohn κ.ά.)


Το βασικό κύριο και χαρακτηριστικό σύµπτωµα της νόσου είναι ο έντονος και διαξιφιστικός πόνος που εµφανίζεται µετά την κένωση και µπορεί να διαρκέσει µέχρι και αρκετές ώρες. Ενίοτε υπάρχει µικρή ποσότητα φρέσκου αίµατος και ερεθισµός στην περιοχή της ραγάδας ή και κνησµός.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας για τις πρωκτικές ραγάδες η μη χειρουργική και η χειρουργική.

Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τρόπους όπως οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, μαλακτικά κοπράνων, ζεστά λουτρά, επαρκή αναλγησία, διατηρώντας μια συνηθισμένη συνήθεια του εντέρου και χημική σφιγκτηροτομία.

Ορισμένες άλλες μη χειρουργικές τεχνικές όπως ένεση τοξίνης αλλαντίασης, νιφεδιπίνη από το στόμα, τοπική εφαρμογή αγγειοδιασταλτικών, χρήση χαλαρωτικών μυών, ενδοσκοπική πρωκτική διαστολή και χημική καυτηρίαση χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της ραγάδας. Οι μη χειρουργικές θεραπείες θεωρούνται ανακουφιστικές για μικρό διάστημα για τα συμπτώματα ραγάδων.

Ωστόσο, όταν οι μη χειρουργικές μέθοδοι αποτύχουν να θεραπεύσουν τις ρωγμές του πρωκτού ή να ανακουφίσουν τα συμπτώματά της, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία. Οι επιλογές χειρουργικής θεραπείας είναι η πλευρική εσωτερική σφιγκτηροτομία, η σχιστεκτομή, η πρωκτική τάνυση, η σύντηξη της σφιγκτηροτομής με ραδιοσυχνότητα, το πτερύγιο προόδου V-Y και η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα

Η επέμβαση με Carbon Dioxide Laser Fractional (λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα ) είναι εκείνη , που σύμφωνα με τα αποτελέσματα, προσφέρει οριστική λύση χωρίς υποτροπές και με

Ταχύτερη ανάρρωση,
Γρήγορη θεραπεία,
Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος,
Επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα εντός 24 ωρών,
Πρόωρη αναχώρηση από το νοσοκομείο ή την εξωτερική χειρουργική μονάδα,
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή μετά τη θεραπεία της ραγάδας με λέιζερ,
Δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε ξανά και ξανά τον γιατρό,
Η θεραπεία της ραγάδας με λέιζερ μπορεί να εκτελεστεί για όλες τις ηλικιακές ομάδες.