Σίδηρος: Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι έχουμε έλλειψη

Ο Σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό μας καθώς είναι απαραίτητος για την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και για για τη δράση ορισμένων ενζύμων που παίρνουν μέρος στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

Ο Σίδηρος αποθηκεύεται στους ιστούς με την μορφή της φεριτίνης, απορροφάται από την τροφή στο λεπτό έντερο και περνά στο αίμα και στον μυελό των οστών. Εκεί χρησιμοποιείται στην παρασκευή αιμοσφαιρίνης, η οποία ενσωματώνεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ο σίδηρος που υπάρχει στις τροφές είναι είτε αιμικός (σίδηρος ζωικής προέλευσης) είτε μη αιμικός(σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης).

Υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία που φανερώνουν ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου, όπως για παράδειγμα οι συχνές ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί και αναιμία.

Επίσης η έλλειψη σιδήρου προκαλεί συνεχή κούραση και να νιώθετε ατονία.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Λαχανιάζετε πολύ εύκολα ακόμα και μετά από μερικά βήματα.

Νιώθετε συχνά μούδιασμα στις παλάμες και στα πέλματα.

Η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να νιώθετε συχνά τα άκρα σας κρύα και παγωμένα.

Η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σας κάνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις.Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Η έλλειψη σιδήρου μεταβάλλει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και δυσκολεύει την κυκλοφορία του οξυγόνου στα όργανα.

Αδύναμα νύχια που σπάνε και τριχόπτωση.

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί μείωση στον αριθμό και το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο χλωμό.

Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί διεύρυνση των μυών (με πιο εμφανή τον μυ της γλώσσας) και πόνο.