Σαρηγιάννης: «Ίσως και 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον 15Αύγουστο – 2,5 με 3 μεγαλύτερη η διασπορά»

Μετά τη «βόμβα» για τα 18.000 κρούσματα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης… επανέρχεται με ακόμη μια προειδοποίηση. Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τις 4.500 έως τον 15Αύγουστο καθώς η διασπορά στην κοινότητα είναι 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που ανιχνεύεται μέσω των διαγνωστικών τεστ!

«Αν ο αριθμός των τεστ εξακολουθήσει να είναι μεγάλος, όπως για παράδειγμα προχθές που είχαμε 78.000 τεστ, που σημαίνει ότι ανιχνεύουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα, είναι δυνατόν να φτάσουμε πάνω από 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον 15Αυγουστο. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από 4.500 κρούσματα, είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (12.07.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.700-1.750 κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 12.000 εβδομαδιαίως, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αγγίζουν και τα 36.000 κρούσματα.   

Και σημείωσε ότι αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό στους 5,77  εκατ. Έλληνες, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως. Αλλά «αν εμβολιαστούμε σε ποσοστό 72%-73%, μπορεί μεν να φτάσουμε τα 4.500 κρούσματα, αλλά στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση». 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους να προστατέψει τους ανεμβολίαστους. «Δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν δε ληφθούν παραπάνω μέτρα, να έχουμε υψηλούς αριθμούς σε συνέχεια, με απανωτά υπο-κύματα», συμπλήρωσε.  

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος τόνισε ότι ναι μεν οι νέοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά για κάποιους μπορεί να εξελιχθεί σοβαρά η νόσηση. Ακόμα και χωρίς συμπτώματα, είπε, η ακτινογραφία τους μπορεί να μην είναι καθαρή. 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου, επεσήμανε ότι επικρατεί κάποια σύγχυση, καθώς από τη μια το Ισραήλ ξεκινά τις τρίτες δόσεις, ωστόσο ο FDA και το CDC λένε ότι δε θα χρειαστεί πλην κάποιων ομάδων, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.