Σε φοιτητές και νέους κάτω των 30 ετών όλα τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη

“Κόκκινος” συναγερμός σήμανε στην Ελλάδα σχετικά με την αυξανόμενη παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, η οποία σχεδόν τριπλασίασε την παρουσία της στη χώρα μας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Πιο έντονη εμφανίζεται η διασπορά στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο (σε σύνολο 29 περιστατικών). Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα σε νεαρά άτομα κάτω των 30 ετών.

Η κατά 60 έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα, σε σχέση με τον κυρίαρχο βρετανικό ιό Άλφα, προκάλεσαν την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών και υγειονομικών υπηρεσιών χθες Τετάρτη (24/6).

Κυριαρχεί σε Ευρώπη και Ελλάδα

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι, καθώς πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η ινδική μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Το εξαιρετικά λοιμογόνο αυτό στέλεχος, που επικράτησε σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία -απειλώντας την μάλιστα ακόμη και με αναστολή της απελευθέρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού- έδειξε “τα δόντια του” στη χώρα μας με 29 κρούσματα, σχεδόν όλα εγχώριας διασποράς.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 19 στο Ηράκλειο Κρήτης, 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία και 1 ακόμη σε ταξιδιώτη, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στην Κρήτη εντοπίστηκε κυρίως σε νέους, γεγονός που κάνει τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη να υποψιάζεται, ότι η διασπορά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

“Εγώ υπολογίζω ότι τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται σε νέους ανθρώπους, δηλαδή αυτή η μετατόπιση των διαγνώσεων σε νέα άτομα, ενδεχομένως να υποδεικνύει μετάλλαξη και μάλιστα του στελέχους Δέλτα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κυκλοφορεί στην κοινότητα. Τώρα σε τι επίπεδο δεν ξέρω”, αναφέρει στο iatropedia.gr.

Σουρβίνος: “Γνωστοί μεταξύ τους οι άνθρωποι που νόσησαν στην Κρήτη, από τον ιό Δέλτα”

Σε περίπου δύο με τρεις “κύκλους” ανθρώπων νεαρής ηλικίας εντοπίστηκαν στην Κρήτη τα 19 περιστατικά του στελέχους Δέλτα, όπως αποδείχθηκε από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα ήταν φοιτητές που βρέθηκαν στις ίδιες συναθροίσεις, εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση ή μέλη ίδιας οικογένειας, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο επικεφαλής του Εργαστηρίου που πραγματοποίησε την ανάλυση των δειγμάτων, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

Πηγή: iatropedia.gr