Σκέψεις ακόμη και για λοταρία και δώρα σε εμβολιασμένους

Αρχές της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, οι οποίοι σίγουρα θα μπορούν να μετακινούνται πιο ελεύθερα με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγω για κατάργηση των self tests μέχρι και συμμετοχή σε… λοταρία.

 Δευτέρα, άλλωστε, είναι μια μέρα άρσης μέτρων αφού από τις 28 Ιουνίου αποχαιρετούμε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (σ.σ. 01:30 με 05:00) και οι εργαζόμενοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν υποχρεούνται σε self test. Προ των πυλών, όμως, είναι κι άλλα προνόμια για όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που εδώ και μερικά 24ωρα, με κάθε τρόπο, διαμηνύει ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο για να αντιμετωπιστεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως έως τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή αυτή θα έχει επικρατήσει και γι’ αυτό «τρέχει» η συζήτηση για κίνητρα ώστε κάποιος να εμβολιαστεί. Και προνόμια αν το έχει κάνει, μοιραία.

Η μετάλλαξη Δέλτα «στοχοποιεί» κυρίως νέους και ανεμβολίαστους. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση άμεσα να κάνει νέες ανακοινώσεις για τα κίνητρα που θα δοθούν στους εμβολιασμένους. Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάγγελμα από τον πρωθυπουργό.

Οι κυρίαρχες προτάσεις που είναι υπό συζήτηση:

Αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα βάζουν εντός του κλειστού χώρου που διαθέτουν μόνο τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο αυτομάτως αποκλείει από πολλούς χώρους τους μη εμβολιασμένους.

Η συμμετοχή σε μη εμβολιασμένους σε μαζικές δραστηριότητες –όπως συναυλίες– μόνο με την επίδειξη rapid ή μοριακού τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους.

Ακόμα ένα μέτρο που εξετάζεται και αφορά κυρίως τους νέους είναι (κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ) να γίνεται κάποιου είδους λοταρία ή «δώρο» που θα αφορά τους νέους.

Ακόμα ένα κίνητρο που θεωρείται πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί είναι η προτεραιότητα για είσοδο στα γήπεδα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, αρχής γενομένης από τα εισιτήρια διαρκείας.

Όπως αναφέρει, επίσης, το δημοσίευμα η κυβέρνηση θέλει σιγά σιγά να σταματήσουν τα self test, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός έχει ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες και σταδιακά να αντικατασταθούν από τα rapid και τα μοριακά που είναι πιο αξιόπιστα, καθώς το self test αποτέλεσε ένα πρώιμο εργαλείο για να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά. Τώρα πλέον δεν βρισκόμαστε στην ίδια φάση.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται στους εργαζομένους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο να είναι υποχρεωτική η διενέργεια μία ή δύο φορές την εβδομάδα rapid test.