«Σοκ» με τα εμβόλια της AstraZeneca σε Γερμανία και Ολλανδία – «Πάγωσαν» οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 60

Κάτι παραπάνω από προβληματισμένοι συνεχίζουν να είναι οι επιστήμονες, αλλά και οι κυβερνήσεις για το εμβόλιο της εταιρείας AstraZaneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας, όσο και της Ολλανδίας αποφάσισαν να σταματήσουν τον εμβολιασμό των ατόμων που είναι κάτω των 60 ετών σε μια κίνηση που προκάλεσε… πανικό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Βερολίνο αποφάσισε να μην το χορηγεί στους νεότερους των 60 ετών, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε το γειτονικό Βραδεμβούργο και το Μόναχο. Στα δημόσια νοσοκομεία Charite και Vivantes της γερμανικής πρωτεύουσας το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται πλέον σε γυναίκες υγειονομικούς νεότερες των 55 ετών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ, που εποπτεύει το γερμανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα 31 περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης, εκ των οποίων εννέα θανατηφόρες.

Και η Ολλανδία αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τους εμβολιασμούς πολιτών με ηλικία κάτω των 60 ετών κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο των AstraZeneca, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANP και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η είδηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζονται προβληματισμοί για περιστατικά θρομβώσεων, σε πολύ μικρό βέβαια ποσοστό, σε ανθρώπους που έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβολιαστικό σκεύασμα, κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Στον Καναδά, επίσης, απαγορεύτηκε η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ενηλίκους νεότερους των 55 ετών, εξαιτίας του φόβου των θρομβώσεων. Επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά της COVID-19 θα είναι παρωχημένα εντός ενός έτους, κυρίως εξαιτίας των μεταλλάξεων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή, νέα εμβόλια με προσαρμοσμένες συνθέσεις θα πρέπει να κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά.