Στεφανιαία νόσος: Αυτό το σημείο στο σώμα «δείχνει» ότι κινδυνεύετε

Εδώ και πολλά χρόνια λέγεται ότι αύξηση του βάρους στις γυναίκες είναι πιθανό να οδηγήσει στην εκδήλωση κάποιας καρδιακής πάθησης.

Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να υποστηρίξει ότι δεν είναι η αύξηση του βάρους αυτή καθαυτή, αλλά το σημείο συσσώρευσης του λίπους που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Το κοιλιακό λίπος και όχι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι τελικά αυτό που συνεπάγεται τη μεγαλύτερη ζημιά για τον οργανισμό, όταν αξιολογούμε τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, υποστηρίζει σχετική δημοσίευση στο Menopause.

Καθώς η στεφανιαία νόσος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, τεράστια είναι η προσοχή που δίνεται από την επιστημονική κοινότητα στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα των γυναικών πριν την εμμηνόπαυση, πράγμα που βοηθά να εξηγήσουμε γιατί τα περιστατικά στεφανιαίας νόσου στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι χαμηλότερα από ό,τι στους άνδρες. Ωστόσο, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων των γυναικών πέφτουν κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, τα ποσοστά στεφανιαίας νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξάνονται φτάνοντας σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανδρών.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, καθώς προκαλεί, μεταξύ άλλων, δυσλειτουργία στα ενδοθηλιακά κύτταρα, αντίσταση στην ινσουλίνη και στεφανιαία αθηροσκλήρωση. Επίσης, συχνά συνοδεύεται από άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί ότι η παχυσαρκία που ορίζεται συνήθως από τον Δείκτη Μάζας Σώματος αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου και κάποιες μελέτες έχουν προσπαθήσει να συγκρίνουν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας με αυτές της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας, που περιγράφεται συνήθως από την περίμετρο μέσης και/ή την αναλογία μέσης-ισχίων.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης που περιελάμβανε περίπου 700 γυναίκες από την Κορέα, όμως, υποστηρίζουν ότι η παρουσία αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες με κεντρικού τύπου παχυσαρκία, παρόλο που δεν εντοπίστηκε καμία σημαντική διαφορά στον Δείκτη Μάζας Σώματος. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η γενικευμένη παχυσαρκία δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αποφρακτική στεφανιαία νόσο, με τα αποτελέσματα να αφορούν ειδικότερα τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση στην κατανομή του λίπους στο σώμα και ειδικότερα στην περιοχή της κοιλιάς.

«Θα λέγαμε ότι τα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τις σοβαρές επιπτώσεις της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας: Δεν είναι κάθε είδος λίπους το ίδιο και η κεντρικού τύπου παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της σχέσης της με παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επομένως, η ταυτοποίηση γυναικών με υπερβολικό κοιλιακό λίπος, ακόμα κι αν έχουν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, είναι σημαντική για την εφαρμογή παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής τους», αναφέρει η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS).