Στις 22 Απριλίου οι επιταγμένοι γιατροί «κρεμάνε» τις ποδιές τους

Έτοιμοι να «κρεμάσουν» τις ποδιές τους στις 22 Απριλίου και να μην υπακούσουν στις εντολές της κυβέρνησης για επέκταση του χρόνου διάρκειας της επίταξης τους, εμφανίζονται οι 206 ιδιώτες γιατροί με ειδικότητα της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και γενικής Ιατρικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Στο πλευρό τους στέκονται ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, του Πειραιά, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος που συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Απριλίου.

Οι επιταγμένοι γιατροί θα κινηθούν και νομικά, καθώς υποστηρίζουν πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας η ίση μεταχείριση, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιταγμένων και συναδέλφων που συνεχίζουν να διατηρούν τα ιατρεία τους».

Επιταγμένοι γιατροί που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν πως «έχει πέσει όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας πάνω μας. Οι γιατροί αυτό τον μήνα που κληθήκαμε να συνδράμουμε, προσφέραμε τα μέγιστα, αλλά δεν θα καλύψουμε εμείς την ανεπάρκεια και τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας».

Οι επιταγμένοι γιατροί, εκτός από τις εφημερίες στα νοσοκομεία, προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους, αλλά και να περάσουν χρόνο με τις οικογένειες τους, μια εξίσωση ιδιαιτέρως δύσκολη.

Αξίζει τέλος να τονιστεί πως οι επιταγμένοι γιατροί δεν γνωρίζουν ούτε πότε θα πληρωθούν, ούτε τι ποσό θα λάβουν ως αποζημίωση από το κράτος. Υπέρ παύσης της επίταξης των 206 ιδιωτών γιατρών είναι και η ΟΕΝΓΕ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «με την επιστράτευση των ιδιωτών δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, δεν αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας που παραμένουν αποκλεισμένοι ένα χρόνο τώρα από το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της αναστολής πρακτικά της τακτικής του λειτουργίας. Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε να μην υπάρξει καταναγκαστική παράταση στην επιστράτευση των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων».

Στο πλευρό των επιταγμένων ιατρών και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «για υγειονομικά και ηθικά απαράδεκτη επιστράτευση». Το μεσημέρι της Δευτέρας παραδόθηκε εξώδικη διαμαρτυρία των επιταγμένων γιατρών.