Συναγερμός: Ανακαλύφθηκε νέος υβριδικός ιός που ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι ιοί RSV και γρίπης συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν έναν νέο υβριδικό ιό που διαφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανακάλυψαν ειδικότερα πως δύο κοινοί αναπνευστικοί ιοί, οι ιοί RSV και γρίπης, συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν έναν νέο τύπο παθογόνου ιού, που μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του πνεύμονα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά ίσως βοηθήσουν στο να εξηγηθεί γιατί οι συλλοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσηση ορισμένους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της ιογενούς πνευμονίας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

“Αυτό το είδος υβριδικού ιού δεν έχει περιγραφεί ποτέ πριν”, δήλωσε ο ιολόγος και κύριος συγγραφέας Pablo Murcia στην εφημερίδα The Guardian. “Μιλάμε για ιούς από δύο εντελώς διαφορετικές οικογένειες που συνδυάζονται μαζί με τα γονιδιώματα και τις εξωτερικές πρωτεΐνες και των δύο ιών. Πρόκειται για έναν νέο τύπο παθογόνου ιού”.

Κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται με τη γρίπη Α, ενώ ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι η κύρια αιτία οξειών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και σε παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους ενήλικες.

Αν και οι ταυτόχρονες λοιμώξεις – όπου ένα άτομο μολύνεται και με τους δύο ιούς ταυτόχρονα – πιστεύεται ότι είναι σχετικά συχνές, δεν ήταν σαφές τι θα γινόταν εάν αυτοί οι ιοί εάν βρίσκονταν μέσα στο ίδιο κύτταρο.

“Οι αναπνευστικοί ιοί υπάρχουν ως μέρος μιας κοινότητας πολλών ιών που στοχεύουν όλοι στην ίδια περιοχή του σώματος”, δήλωσε η ΔρJoanneHaney από το κέντρο έρευνας ιών MRC-University of Glasgow, που ηγήθηκε της μελέτης.

“Πρέπει να καταλάβουμε πώς αυτές οι λοιμώξεις συμβαίνουν η μία στο πλαίσιο της άλλης για να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα της βιολογίας κάθε μεμονωμένου ιού”.

Μόλις σχηματίστηκε, ο υβριδικός ιός ήταν επίσης σε θέση να μολύνει γειτονικά κύτταρα – ακόμη και παρουσία αντισωμάτων κατά της γρίπης που συνήθως θα εμπόδιζαν τη μόλυνση.

Ενώ η γρίπη συνήθως μολύνει κύτταρα στη μύτη, το λαιμό και την τραχεία, ο RSV τείνει να προτιμά τα κύτταρα της τραχείας και των πνευμόνων.

Πιθανώς, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να προκαλέσει η γρίπη μια σοβαρή, και μερικές φορές θανατηφόρα, πνευμονική λοίμωξη που ονομάζεται ιογενής πνευμονία, δήλωσε ο ΔρStephenGriffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Αν και προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι οι υβριδικοί ιοί εμπλέκονται σε ανθρώπινες ασθένειες.