Συνεργασία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης για τον φετινό χειμώνα

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Επιτρόπος κ. Στέλλα Κυριακίδου, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Δρ Χανς Χένρι Π. Κλούγκε και η Διευθύντρια του ECDC Δρ Αντρέα Αμμόν

«Αν και η κατάσταση δεν είναι όπως πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δυστυχώς, οι δείκτες αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ακόμη κύμα λοιμώξεων. Με την άφιξη του φθινοπώρου και του χειμώνα, αναμένεται επίσης η επανεμφάνιση της γρίπης

Υπό το πρίσμα αυτό, επιβεβαιώνουμε εκ νέου την ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων, ιδίως των πλέον ευάλωτων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Τα μέτρα ετοιμότητας πρέπει να συνεχιστούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Η πιθανή παράλληλη κυκλοφορία του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, με πιθανότητα να αυξηθεί η πίεση τόσο στα νοσοκομεία όσο και στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από σχεδόν τρία έτη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Η επιβάρυνση αυτής της παράλληλης κυκλοφορίας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αποφευχθεί.

Μαζί με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας κατά αμφότερων των ιών. Καλούμε τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων μέσω της συγχορήγησης εμβολίων κατά της γρίπης και κατά του κορονοϊού, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Αναμένεται «κύμα» γρίπης και κορονοϊού το φθινόπωρο

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσεγγίσουν τα μη εμβολιασμένα άτομα, διασφαλίζοντας ότι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, και παράλληλα να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Πολλά από τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορονοϊό διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από γρίπη. Είναι σημαντικό οι ακόλουθες ομάδες προτεραιότητας να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά του κορονοϊού: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις.

Το νότιο ημισφαίριο, όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας, βίωσε μια πρώιμη και εξαιρετικά ενεργή περίοδο γρίπης. Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, ενδέχεται να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Το μήνυμά μας είναι απλό: ο εμβολιασμός σώζει ζωές.

Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών από τον κορονοϊό και την εποχική γρίπη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ενθαρρύνουμε όλους τους επιλέξιμους δικαιούχους, ιδίως τους πλέον ευάλωτους, να σπεύσουν το συντομότερο δυνατόν να εμβολιαστούν τόσο κατά του κορονοϊού όσο και κατά της γρίπης»