Συρίγος: Εάν αυξηθούν τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης θα πρέπει να οδηγηθούμε σε τοπικά lockdown

«Αν αποκτούσαμε ανοσία στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αμέσως θα σταματούσε η πανδημία»,  δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος.

Αναφερόμενος στην ινδική μετάλλαξη, τόνισε ότι πρόκειται για μια πιο μεταδοτική μεταλλαγμένη μορφή του ιού και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ανησυχούν πολύ.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια. 

«Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα . Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αντίθετα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είπε πως θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Για τους ανεμβολιαστους είναι πιο θανατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για τα σενάρια περι επικράτησης αυτού του στελέχους στην χώρα μας, μέσα στο καλοκαίρι, ο ίδιος ανέφερε πως τα επιδημιολογικά μοντέλα από χώρες όπωςΙσραήλ και Βρετανία που είναι πιο προχωρημένοι στην Ε.Ε όσον αφορά τον εμβολιασμό δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να είναι η μετάλλαξη που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και πως αν υπάρξει τέταρτο κύμα πιθανότητα να προκύψει από αυτό το στέλεχος. «Άρα είναι λόγος για να ανησυχούμε για την δημόσια υγέια».

Για τις μικρές κοινωνίες και τα ενδεχόμενα τοπικού lockdown ανέφερε πως εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμων αναγκαστικά δεν υπάρχει άλλη λύση. «Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μικρό lockdown»

Στο ερώτημα του πότε θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοϊό, ο καθηγητής απαντά πως οι μεταλλάξεις συμβαίνουν γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. «Αν αποκτούσαμε ανοσία στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αμέσως θα σταματούσε η πανδημία» δήλωσε ενδεικτικά ενώ πρόσθεσε πως τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι μια σωστή πρακτική»

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα είπε πως παλιά χρειαζόμαστε 60-65% εμβολιασμένους για να το χτίσουμε ενώ τώρα με την νέα μετάλλαξη για να θεωρήσουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι από τον ιο πρέπει να φτάσουμε το 75%. 

«Εύχομαι να φτάσουμε σε αυτό με τον εμβολιασμό και όχι με νόσηση» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.