ΣΦΕΕ: «Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των ασθενών»

Ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) καταγγέλλει υποχρηματοδότηση της νοσοκομειακής δαπάνης. Ο ΣΦΕΕ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Σύμφωνα με την επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), από τη συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των 1.181 εκατ. ευρώ για το β΄ εξάμηνο του 2021, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν τα 720 εκατομμύρια δηλαδή το 61%.

Οι υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας εκτινάσσονται για το 2022 σε δυσθεώρητα ύψη που ξεπερνούν το 60% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει «εκνευρισμό» στον κλάδο.

Στην επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) παραθέτουν τα πραγματικά στοιχεία, με αφορμή την έκδοση των σημειωμάτων του Νοσοκομειακού Clawback για το β’ εξάμηνο 2021, τον Οκτώβριο του 2022 (10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς!).

Σύμφωνα με αυτά, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν τη «μερίδα του λέοντος» στην συνολική νοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκου.

Τα δεδομένα αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Ο ΣΦΕΕ, επισημαίνει τα εξής:

• Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταξύ των ετών 2019 – 2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%.
• Η Δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ των ετών 2019 – 2022 κατά 10,1%.
• Το αποτέλεσμα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας μεταξύ των ετών 2019 – 2022 να αυξηθούν κατά 61,4% .Το 2021 η υπέρβαση αποτελεί το 55,2% της δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμούμε πως θα υπερβεί το 61.0% της δαπάνης!
• Πλέον όλων των ανωτέρω, έχει επιδεινωθεί και το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών που ανέρχεται σε 10-12 μήνες.

ΣΦΕΕ: «Ελεγχόμενο το νοσοκομειακό περιβάλλον – ανεξέλεγκτη η δαπάνη»

Επιπλέον, τα μέλη του ΣΦΕΕ επισημαίνουν τα εξής:

• Το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

• Tα τελευταία 2 χρόνια λόγω της Covid-19 οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (ιατρικοί επισκέπτες) είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί προκλητής ζήτησης, είναι ανυπόστατος.

• Στην περίοδο της Covid-19 αλλά ακόμη και σήμερα είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και κάθε είδους υπηρεσία που αυτά παρέχουν, και δεδομένου ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική, είναι προφανές πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι φυσική συνέπεια. Αντίθετα η Δημόσια χρηματοδότηση για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει σταθερή.

• Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα Νοσοκομεία και πως.

• Αντίθετα, συνεχίζει να επαναπαύεται και να στηρίζεται στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από την φαρμακοβιομηχανία κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

• Η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με φάρμακα, ενώ γνωρίζει πως πάνω από τα μισά δεν θα πληρωθούν και για όσα εξ αυτών πληρώνονται, αυτό γίνεται με αυξανόμενη χρονική καθυστέρηση.

«Καθώς η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί», όπως καταλήγουν τα μέλη του ΣΦΕΕ, ζητούν άμεση συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία.