Σύσταση για self test στις μετακινήσεις – δεν είναι υποχρεωτικό το rapid

Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί υποχρεωτικό rapid test για αυτούς που γυρίζουν από τις διακοπές τους στη νησιωτική χώρα

Ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διευκρίνισε πως στην επιτροπή ειδικών έγινε συζήτηση σχετικά με τις επιστροφές από τα νησιά με χρήση αρνητικού rapid test, ωστόσο εξήγησε ότι για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση σχετικά με τη δυνατότητα testing στα νησιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

-Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

-Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

\Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα

Αποκλειστικά με καθήμενους από σήμερα οι χώροι διασκέδασης

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι καταγράφεται επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, με αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των πολιτών που προσβάλλονται από τον ιό, ενώ προσέθεσε ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, καθώς και με χώρους διασκέδασης, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Δεδομένων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναγκάστηκαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, υπενθυμίζοντας ότι από σήμερα θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση, από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών – θα επιφέρει κύρωση, για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση (από την επόμενη ημέρα της παράβασης) για 7 ημέρες, για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση (από την επόμενη ημέρα της παράβασης) για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες από την επόμενη της διαπίστωσης παράβασης.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε μέρα που περνάει, η επιθυμία να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας την πανδημία όλο και μεγαλώνει – και ως εκ τούτου η τήρηση των υγειονομικών κανόνων μπορεί να φαντάζει πιο δύσκολη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας. Αλλά υπάρχει ο τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε: Με τον εμβολιασμό που είναι το όπλο μας. Γιατί ο εμβολιασμός αποτελεί τη λύση, την ασπίδα απέναντι στην πανδημία, το μόνο δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα. Και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, κάνουμε τακτικά διαγνωστικά test και τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν μετά από την επιστροφή από τα νησιά, θα χρειάζεται rapid test προκειμένου να μετακινηθεί όποιος θέλει να επιστρέψει, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έγινε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση ώστε να δουν ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν τα νησιά αυτά για το testing, «έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως ό,τι ανακοινώσουν θα μπορεί να υλοποιηθεί»

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, είπε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε το πλαίσιο. «Συζητήσεις γίνονται και ό,τι ανακοινώσεις υπάρξουν θα υπάρξουν από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο συζητάμε σε κάθε επίπεδο, νομίζω ότι και το πόρισμα της επιτροπής παραπέμπει λίγο και δίνει και το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούμε. Υπάρχει μία διαβούλευση και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο των επιδημιολόγων μας, έτσι ώστε να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση», επισήμανε.